Κι ενώ η ανάκαμψη της εμπορικής κίνησης στην αγορά της Πάτρας δεν έχει περιέλθει ποτέ με τα καταστήματα να διανύουν μία από τις χειρότερες περιόδους από την εποχή της πανδημίας και μετά, στο προσκήνιο έρχονται οι φθινοπωρινές εκπτώσεις, δίνοντας μία νέα ελπίδα στους εμπόρους που ευχή όλων είναι να μην αποδειχθεί φρούδα και αυτή τη φορά.  

Οι φθινοπωρινές εκπτώσεις είναι να ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου κανονικά, όμως τα καταστήματα ελπίζοντας ότι θα δώσουν μία τόνωση στην εμπορική τους κίνηση θα αρχίσουν τις προσφορές από την 1η Νοεμβρίου και μετά.

Ανασταλτικός παράγοντας της διάθεσης εμπόρων για να χαμηλώσουν τις τιμές στα είδη τους είναι το κύμα ακρίβειας που ήδη έχει επιβληθεί στις παραγγελίες τους για τη χειμερινή κολεξιόν, όμως, σε κάθε περίπτωση οι εκπτώσεις θα είναι και αυτή τη φορά αρκετά συμφέρουσες με το ποσοστό τους να κυμαίνεται μεταξύ του 40% και του 50%, ενώ σε ορισμένα είδη θα είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Βέβαια με το ποσοστό της ακρίβειας και τις εκπτώσεις αυτές που θα κυμανθούν και πάλι σε ένα υψηλό επίπεδο, στόχος των εμπόρων θα είναι το ελάχιστο κέρδος και κυρίως η εξασφάλιση μιας μικρής ρευστότητας για να ανταποκριθούν τουλάχιστον στις υποχρεώσεις τους και στα έξοδα των επιχειρήσεων τους που τρέχουν.

Αυτό είναι το ζητούμενο πλέον του εμπορίου. Ήδη ο Σεπτέμβριος που πέρασε ήταν, σύμφωνα με τους επαγγελματίες ένας από τους χειρότερους μήνες των τελευταίων ετών, ενώ η "βουβαμάρα" που υπάρχει στην αγορά φαίνεται ότι θα χαρακτηρίσει και τον Οκτώβριο.

Αυτό που ελπίζουν οι έμποροι της Πάτρας είναι ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος, δύο παραδοσιακά καλοί μήνες για τα εμπορικά μαγαζιά, να κινηθούν ανοδικά και να αποτελέσουν την αφετηρία για να βγει η εμπορική κίνηση από την κλινική της υποτονικότητας στην οποία είναι συνεχόμενα από τον Απρίλιο και μετά όταν έληξε η καραντίνα.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη χρονιά ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος συνέπεσε με το lockdown στην αγορά και ήταν μία καταστροφική περίοδος για τα μαγαζιά που είχαν κάνει τις παραγγελίες τους για τα Χριστούγεννα και γενικότερα για τον χειμώνα.