Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μίλησε για τις πλημμύρες στην Εύβοια καθώς και για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, τονίζοντας πως «έχουμε ήδη κινητοποιηθεί άμεσα».

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα Mega», ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι «μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά τις πυρκαγιές είχε ολοκληρωθεί η απομάκρυνση των κορμών από τις επικίνδυνες εκτάσεις», επισημαίνοντας τη στενή συνεργασία με τα δασαρχεία.

Οπως εξήγησε, γίνονται έργα σε τέσσερις υδρολογικές λεκάνες, οι τρεις από αυτές στο Δήμο Λίμνης-Μαντουδίου-Αγιάς Αννας και μία στον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού.

«Σε όλα τα προηγούμενα χρόνια μετά από μία σεζόν ξεκινούσαν τα έργα, δηλαδή είναι η πρώτη φορά που είχαμε πυρκαγιές τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο ξεκίνησαν οι εργασίες», σχολίασε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Προστασία για καταναλωτές και νοικοκυριά

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής που «γίνονται κάθε χρόνο φανερά στη χώρα μας, για αυτό θα πρέπει να προσαρμοστούμε στην κλιματική κρίση».

Επίσης, ερωτηθείς για το αν θα δούμε μεγαλύτερες ενισχύσεις, προέταξε πως «η ελληνική κυβέρνηση μαζί με την Ισπανία, ήταν στα δύο πρώτα κράτη-μέλη που κατέθεσε πρόταση κεντρικού ευρωπαϊκού μηχανισμού για να στηρίξουμε τους καταναλωτές».

Μάλιστα, τόνισε πως «εμείς έχουμε προνοήσει και για μετά, δηλαδή για μετά τον Δεκέμβριο. Δεν πρόκειται να αφήσουμε απροστάτευτους τους καταναλωτές και τα νοικοκυριά. Οφείλουμε να τους στηρίξουμε, ιδίως σε μια στιγμή που η οικονομία δείχνει ότι πάει να αναπτυχθεί».
Μέχρι πότε θα κρατήσει η ενεργειακή κρίση

Και όπως ανάφερε, «εκτιμούμε και σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις διεθνείς αγορές, αυτό θα κρατήσει μέχρι την άνοιξη του 2022».

Επιπλέον, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης με τον διπλασιασμό επιδόματος ρεύματος, σημειώνοντας πως «η κρατική επένδυση αφορά όλου τους παρόχους», την έκπτωση φυσικού αερίου και το επίδομα θέρμανσης.

«Επιπλέον, ζητήσαμε από τη ΔΕΗ και ιδιώτες παρόχους για την κατανάλωση άνω των 300 κιλοβατώρων να προχωρήσουν σε επιπλέον εκπτώσεις, για να απορροφήσουν την ανατίμηση».

Ως προς το φυσικό αέριο, η επιδότηση για τους καταναλωτές θα είναι ενισχυμένη μέσω επιδόματος θέρμανσης, για όσους πληρούν τα νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, και μέσω έκπτωσης από άλλους παρόχους.