Αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω είναι οι νηπιαγωγοί και οι δάσκαλοι, αλλά και οι καθηγητές, στην απεργία που έχουν προκηρύξει για την Δευτέρα 11 Οκτωβρίου.

Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών έβγαλε την απεργία της ΑΔΕΔΥ παράνομη και καταχρηστική, κάτι που θα έχει σαν συνέπεια την επιβολή χρηματικών προστίμων σε όσους απουσιάσουν από τις σχολικές αίθουσες την Δευτέρα. 

Σύμφωνα με το σκεπτικό της δικαστικής αυτής απόφασης η απεργία – αποχή της ΑΔΕΔΥ κρίνεται με αυτόν τον τρόπο, με βάση τις διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη που κατά τους συνδικαλιστές θεωρούνται απαράδεκτες.

Πιο συγκεκριμένα το δικαστήριο χαρακτηρίζει την απεργία – αποχή των εκπαιδευτικών ως «πολιτική απεργία» που στρέφεται ενάντια στην εφαρμογή ψηφισμένων νόμων του κράτους.

Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να εξοντωθούν οικονομικά τα συνδικάτα επιβάλλεται ποινή 3.000 ευρώ στο κάθε συνδικάτο (και όχι ατομικά) κάθε φορά που θα κηρύττει απεργία - αποχή.

«Είναι ξεκάθαρο ότι θέλουν να βάλουν τα σωματεία στον γύψο για να προωθούν ανενόχλητοι την αντιλαϊκή πολιτική» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» για το ζήτημα.

«Είναι πολύ μακριά νυχτωμένοι! Τους ξεκαθαρίζουμε: Όσες φορές και να βγάλουν την απεργία-αποχή παράνομη, το δίκιο θα είναι με το μέρος αυτών που αγωνίζονται για μόρφωση, δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια, για ένα σχολείο που θα χωράει όλα τα παιδιά, για πραγματικά δωρεάν και δημόσια παιδεία για όλο τον λαό.

Το δίκιο θα είναι με το μέρος αυτών που εναντιώνονται στη μόρφωση που πωλείται σαν εμπόρευμα. Ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης και της Υπουργού Παιδείας αποκαλύπτουν τον φόβο τους απέναντι στο δίκαιο αγώνα που δίνουν οι εκπαιδευτικοί, συσπειρωμένοι στα σωματεία τους».

Δεν κάνουν πίσω

Παρόμοιες αντιδράσεις υπάρχουν από το σύνολο των συνδικαλιστικών παρατάξεων της εκπαίδευσης κατά της δικαστικής αυτής απόφασης που σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς προσβάλει το ανεξάρτητο της δικαιοσύνης, αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές ότι υπήρξε πολιτική παρέμβαση για αυτό το αποτέλεσμα.

«Συνεχίζει τον εκφοβισμό με τη νέα απαράδεκτη εγκύκλιο Κόπτση, η οποία αποκρύπτει την συνολική απόφαση του δικαστηρίου και διακηρύσσει ότι η συμμετοχή στην απεργία αποχή είναι παράνομη. Ο κλάδος μας όμως δεν κάμπτεται και δεν τρομοκρατείται» αναφέρει από την πλευρά της η ΕΛΜΕ Αχαΐας, καλώντας τα μέλη της σε απεργία.   

Πάντως, το σύνολο των εκπαιδευτικών, τόσο στην πρωτοβάθμια, όσο και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καλούν τους συναδέλφους τους να μην κάνουν πίσω και να μην υποχωρήσουν στο θέμα της εναντίωσης τους στην αξιολόγηση.

Σημειώνουμε ότι στην Πάτρα και στην Αχαΐα η συμμετοχή στην απεργία, πριν από αυτή τη απόφαση του δικαστηρίου, θα ξεπερνούσε το 85%. Μένει να δούμε αν αυτές οι πρωτοφανείς κυρώσεις που αποφάσισε το δικαστήριο για μία απεργιακή κινητοποίηση έχουν τελικά αποτέλεσμα στους εκπαιδευτικούς.