Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένουν την εντολή δημοπράτησης του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων του ΧΥΤΑ Φλόκα, στον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αχαΐας. 

Σύμφωνα με τα στελέχη του συνδέσμου η δημοπράτηση του διαγωνισμού για το εργοστάσιο επεξεργασίας είναι πλέον στην τελική φάση και οι πληροφορίες που έρχονται από την Αθήνα είναι ότι μέσα στο άμεσο διάστημα θα βγει στον «αέρα».

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που θα αποτελέσει την αρχή για να μπει σε εφαρμογή το ενιαίο σχέδιο του νομού και των δήμων του για μία περιβαλλοντική ευταξία που θα δώσει λύσεις στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαδικασίες για τον διαγωνισμό που είναι να βγει, αλλά και για το σχέδιο που έχει καταρτιστεί για το έργο, έχουν πάει αρκετά καλά και έτσι όλα θα τρέξουν σε γρήγορους ρυθμούς.

Από εκεί και πέρα αναμένονται οι εξελίξεις και για την δημιουργία των τριών μονάδων βιοαποβλήτων που είναι να φτιαχτούν στην Πάτρα (Ξερόλακκα), στο Αίγιο (Τέμενη) και στην Δυτική Αχαΐα (Φλόκα).

Επιπλέον υπάρχει και το ζήτημα της αποκατάστασης του ΧΥΤΑ Αιγείρας, ένα έργο που θα πρέπει να προχωρήσει για να μην υπάρξουν νέα προβλήματα με τα σκουπίδια στο Αίγιο και στην Αιγιάλεια. Ήδη για το θέμα αυτό αναζητείται τρόπος χρηματοδότησης του. 

Πάντως, όλα αυτά τα ζητήματα εμπεριέχονται σε ένα σχέδιο που προχωρά ο ΣΔΣΑΑ, σε συνεργασία με τους δήμους του νομού, με εξαίρεση την ανακύκλωση που αφορά στενά τον κάθε δήμο ξεχωριστά και όχι τον φορέα. 

53.000 τόνοι απορριμμάτων

Πάντως, σε ότι αφορά τη δημιουργία του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων το έργο έχει ενταχθεί προς χρηματοδότηση εδώ και αρκετούς μήνες και πρόκειται για ένα όραμα που παίρνει σάρκα και οστά.

Η πρόταση που είχε κατατεθεί περιλαμβάνει την επεξεργασία 53.000 τόνων απορριμμάτων κατ’ έτος σε Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, προκειμένου να παραχθούν ανακυκλώσιμα υλικά καθώς και δευτερογενές λίπασμα (compost), ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό ο όγκος αυτών που οδηγείται προς ταφή.

Επίσης περιλαμβάνει μία ξεχωριστή μονάδα για την επεξεργασία 8.000 τόνων κατ' έτος ξεχωριστά συλλεγόμενων οργανικών αποβλήτων (κλαδέματα, κηπευτικά υπολείμματα κλπ.) για την παραγωγή επίσης δευτερογενούς λιπάσματος.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 36.567.346,71 ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Δεκέμβριο του 2023.