Οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν πάντοτε δυναμικό χαρακτήρα: Εξελίσσονται διαρκώς και ποτέ γραμμικά. Πολλές φορές οπισθοχωρούν ή δείχνουν να παραπαίουν για λίγο, μόνο και μόνο για να αναγεννηθούν πιο ισχυρές από ποτέ. Στην περίπτωση των ερωτικών σχέσεων τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα, καθώς στη μέση πολλές φορές μπαίνουν διάφορες στρατηγικές, προβλήματα εμπιστοσύνης και πάθη που δεν συνηθίζονται στις περισσότερες φιλίες. Έτσι, ενδέχεται να δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε αν η σχέση μας κινείται ή όχι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, η πλειοψηφία των επιτυχημένων σχέσεων περνά από τα παρακάτω πέντε στάδια, ακόμη και αν καμιά φορά λοξοδρομεί για λίγο, όπως αναφέρει το vita.

Στάδιο 1ο – Αμηχανία

Πρόκειται για την αρχή όλης της κοινής σας ιστορίας, όταν ακόμη βρίσκεστε στο στάδιο του φλερτ και δεν είστε σίγουροι αν τα συναισθήματά σας για τον άλλο θα βρουν ανταπόκριση. Η πρώτη προσέγγιση είναι για πολλά ζευγάρια το πιο δύσκολο μέρος του κοινού τους ταξιδιού. Συχνά αυτό το συναίσθημα επικρατεί και στο πρώτο ραντεβού, δυσκολεύοντας την επικοινωνία σας και κάνοντάς σας να πιστεύετε ότι ίσως δεν έχετε αρκετά κοινά. Γι’ αυτό ίσως αξίζει να βγείτε μαζί και μία δεύτερη φορά πριν καταλήξετε ότι το πράγμα δεν λειτουργεί.
Στάδιο 2ο – Έλξη

Όταν η αμηχανία υποχωρήσει, δίνει τη θέση της στον ενθουσιασμό. Αυτή είναι η περίοδος που δεν μπορείτε να πάρετε τα χέρια σας ο ένας από τον άλλο και θέλετε να περνάτε όσο περισσότερο χρόνο γίνεται μαζί – ιδανικά μόνοι σας και ακόμη πιο ιδανικά σε κλειστούς χώρους. Φυσικά, δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν ξέρει ότι αυτή η φάση της σχέσης δεν κρατά για πάντα. Αν, όμως, είστε πραγματικά ερωτευμένοι, το πάθος που βιώνετε θα αντικατασταθεί σταδιακά από την αγάπη, δηλαδή τη σταθερότητα, τη συντροφικότητα, την οικειότητα, την εμπιστοσύνη και την συμφωνία σε κοινές αξίες.
Στάδιο 3ο – Αβεβαιότητα

Η αγάπη προκύπτει με φυσικό τρόπο, όμως η δέσμευση σε μια σταθερή σχέση είναι προϊόν απόφασης. Μπροστά σε αυτή την επιλογή, οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν κάποιας μορφής άγχος, καθώς φοβούνται να προχωρήσουν σε μια τόσο μεγάλη συναισθηματική επένδυση. Έτσι, εξετάζουν σχολαστικά κάθε πιθανή αδυναμία της σχέσης και συχνά δοκιμάζουν τα όρια του συντρόφου τους – ειδικά αν έχουν και μερικά προβλήματα εμπιστοσύνης παραπάνω. Αυτός είναι και ο λόγος που αυτή η περίοδος χαρακτηρίζεται από τις περισσότερες προκλήσεις. Συζητώντας με τον σύντροφό σας θα καταλάβετε αν θέλετε τα ίδια πράγματα και θα μπορέσετε να ξεπεράσετε μαζί τα διάφορα προβλήματα που θα προκύψουν. Αν τα καταφέρετε, θα έχετε μάθει να εμπιστεύεστε ο ένας τον άλλο και να επικοινωνείτε με υγιή τρόπο. Αν όμως αισθάνεστε ότι ο καθένας αντιμετωπίζει τα πράγματα μόνος του, ίσως αυτή η σχέση δεν έχει μέλλον.
Στάδιο 4ο – Οικειότητα

Αφού αφήσατε πίσω σας τα εμπόδια, πλέον βρίσκεστε σε ένα από τα πιο όμορφα και δύσκολα στάδια της σχέσης σας. Τα… διαφημιστικά τρικ ανήκουν στο παρελθόν και τολμάτε να φανείτε ευάλωτοι μπροστά στον άλλο. Όσες ώρες και αν έχετε περάσει ήδη μαζί, τώρα είναι η εποχή που γνωρίζεστε πραγματικά, καθώς δεν φοβάστε να μοιραστείτε τις ανασφάλειές σας και τις πτυχές του χαρακτήρα σας που σας κάνουν να αισθάνεστε αδύναμοι.
Στάδιο 5ο – Συντροφικότητα

Τώρα πια πέρα από ερωτικοί σύντροφοι είστε και οι καλύτεροι φίλοι. Κινείστε στη ζωή σας μαζί, λαμβάνοντας υπόψη ο ένας τις ανάγκες του άλλου και επιδιώκοντας την εκπλήρωση κοινών στόχων. Για κάποιους αυτή η περίοδος επισφραγίζεται μέσα από το γάμο, υπάρχουν όμως και άνθρωποι που επιλέγουν λιγότερο παραδοσιακούς τρόπους ζωής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν βιώνουν εξίσου δυνατά αυτή την υπέροχη κατάσταση. Όταν φτάσετε σε αυτό το στάδιο, η σημαντικότερη ένδειξη ότι η σχέση δεν πηγαίνει καλά είναι αν η συχνότητα των αρνητικών συναισθημάτων ξεπερνά αυτή των θετικών.