Η γυμναστική έχει να προσφέρει πολλά τόσο στη σωματική όσο και την ψυχική υγεία σας. Ωστόσο, είτε ο στόχος σας είναι η μυϊκή ενδυνάμωση είτε το αδυνάτισμα, υπάρχουν ορισμένα λάθη που πρέπει να αποφύγετε προκειμένου να δείτε αποτέλεσμα. Βλέπετε, ακόμη κι αν νομίζετε ότι τα κάνετε όλα σωστά, τα παρακάτω λάθη είναι ικανά να «ακυρώσουν» την προσπάθεια που καταβάλλετε στις προπονήσεις σας, όπως αναφέρει το vita.

1. Εκτελείτε λάθος τις ασκήσεις

Κάνετε αμέτρητα squats και οι γλουτοί σας δεν έχουν τονωθεί; «Λιώνετε» στα ροκανίσματα και η κοιλιά σας παραμένει η ίδια; Αν γυμνάζεστε με συνέπεια και για αρκετό καιρό και παρ’ όλα αυτά δεν έχετε δει την παραμικρή βελτίωση, αυτό είναι ένα καμπανάκι ότι δεν εκτελείτε σωστά τις ασκήσεις. Ζητήστε από τον γυμναστή να σας παρακολουθεί και να σας διορθώνει μέχρι να μάθετε να κάνετε σωστά τις ασκήσεις σας.
2. Δεν προσέχετε τη διατροφή σας

Πολλοί άνθρωποι υπερεκτιμούν τις θερμίδες που καίνε κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, με αποτέλεσμα να πιστεύουν ότι στη συνέχεια δικαιούνται να φάνε ό,τι και όσο θέλουν. Στην πραγματικότητα, αυτός ο τρόπος σκέψης όχι μόνο δεν θα σας επιτρέψει να πετύχετε τον στόχο σας για αδυνάτισμα, αλλά μπορεί κιόλας να οδηγήσει σε επιπλέον κιλά. Αν λοιπόν θέλετε να χάσετε βάρος, βεβαιωθείτε ότι εξασφαλίζετε καθημερινά θερμιδικό έλλειμμα. Συνδυάζοντας την τακτική γυμναστική με μια ισορροπημένη διατροφή είναι θέμα χρόνου να δείτε διαφορά.
3. Δεν ανεβάζετε ένταση

Eίτε κάνετε αερόβια άσκηση (π.χ. περπάτημα, τζόγκινγκ, ποδήλατο, κολύμπι) είτε ακολουθείτε ένα πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης είτε και τα δύο, η ένταση είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για να δείτε αποτέλεσμα. Kαταρχήν, για λόγους ασφαλείας, ανάλογα με τη φυσική σας κατάσταση, την ηλικία σας αλλά και τη γενικότερη υγεία σας, δεν πρέπει να υπερβαίνετε κάποια όρια έντασης, είτε αυτά αφορούν την καρδιακή σας συχνότητα είτε τα βάρη που σηκώνετε σε ασκήσεις δύναμης. Στη συνέχεια όμως θα πρέπει να καθορίσετε τους fitness στόχους σας και ανάλογα να σχεδιαστεί το πρόγραμμα γυμναστικής, από έναν επαγγελματία γυμναστή.