Ένας από τους πιο γνωστούς φυσιολατρικούς προορισμούς της Πελοποννήσου βρίσκεται στο Νομό Μεσσηνίας και πιο συγκεκριμένα κοντά στο χωριό Καζάρμα, στη διαδρομή από την Καλαμάτα προς την Πύλο, και το ιδιαίτερο όνομά του σε προϊδεάζει για το τι ακριβώς πρόκειται να συναντήσεις μόλις βρεθείς εκεί.

Το Πολυλίμνιο λοιπόν δεν θα μπορούσε να είναι άλλο, πέρα από ένα σύμπλεγμα λιμνών και τρεχούμενων νερών στην καρδιά ενός καταπράσινου τοπίου, όπου λόγω του ανώμαλου εδάφους του δημιουργεί εντυπωσιακούς καταρράκτες, συνθέτοντας ένα μαγικό θέαμα που σε κάνει να σκεφτείς πως ο παράδεισος δεν θα μπορούσε να είναι μακρυά.
Δικαίως αποκαλείται και γαλάζια λίμνη της Ελλάδας, ενώ αποτελεί ταυτόχρονα ένα μοναδικό βιότοπο ανεξάντλητης φυσικής ομορφιάς.

Πρόκειται κυρίως για έναν καλοκαιρινό προορισμό, ο οποίος έγινε γνωστός τα τελευταία χρόνια από τους φυσιολάτρες, και χρόνο με τον χρόνο προσελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες.
Η πρόσβαση του είναι εύκολη, αρκεί να ακολουθήσεις από το χωριό Χαραυγή τον χωματόδρομο με τις σημάνσεις και τις ενημερωτικές ταμπέλες. Αφήνοντας το αμάξι στο πάρκινγκ, ακολουθείς τον κατηφορικό δρόμο και στη συνέχεια περπατάς πλάι στο ρέμα, στην σκιά αυτού του μαγικού επίγειου παραδείσου, σε μια υπέροχη διαδρομή διάρκειας το πολύ 20 λεπτών. Πυκνή βλάστηση, ξύλινα πανέμορφα γεφυράκια και ολόδροσα τρεχούμενα νερά σε ακολουθούν μέχρι το τέλος. Σε πολλά βέβαια σημεία υπάρχουν σιδερένια σκαλοπάτια και πάσσαλοι για να βοηθήσουν την διάβαση, μιας και υπάρχουν μέρη με μικρό βαθμό δυσκολίας.

Όσο για τις λίμνες που συναντάς κατά μήκος, 15 στο σύνολό τους, είναι η μια πιο όμορφη από την άλλη. Μαυρολίμνα, Καδούλα (λόγω του σχήματος που μοιάζει με καρδιά), του Τυχερού, του Ιταλού, του Πανάγου, και της Σταθούλας, είναι μερικά από τα ονόματά τους, μα αυτή που υπερισχύει τόσο σε ομορφιά όσο και σε επιφάνεια είναι η Κάδη. Στα 300 περίπου καταπράσινα τετραγωνικά της μέτρα καθρεπτίζονται τα επιβλητικά βράχια που την περιβάλλουν, ενώ το τρεχούμενο νερό με τον υπέροχο καταρράκτη που σχηματίζεται στην μια της πλευρά και που με δυσκολία φαίνεται ανάμεσα από τα φύλλα των δέντρων την κάνει να μοιάζει παραμυθένια.
Κολυμπήστε στα κρύα νερά της και αφεθείτε στην πρωτόγνωρη αίσθηση, που μόνο το απόλυτο εκπληκτικό σκηνικό των λιμνών του Πολυλίμνιου μπορεί να σου προκαλέσει.
Όμως, πρέπει να λάβετε υπόψιν σας ότι ολόκληρη η διαδρομή χρίζει ιδιαίτερης προσοχής, κυρίως τους χειμερινούς μήνες με τα φουσκωμένα νερά των λιμνών και την αυξημένη υγρασία που δυσκολεύει κατά πολύ το σκαρφάλωμα.
Τελικά, ναι, η φύση κρύβει τα πιο υπέροχα μυστικά της. Όμως σαν ανακαλύψεις μερικά από αυτά, θα κατανοήσεις την πραγματική της αξία... αυτή την τόσο πολύτιμη αξία που την κάνει να ξεχωρίζει και να υπερισχύει όλων!!!