Οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι ο ντεκαφεϊνέ καφές είναι 100% χωρίς καφεΐνη και πολλοί μπορεί να τον καταναλώνουν ακόμη και το βράδυ, θεωρώντας ότι δεν φταίει αυτός για τις αϋπνίες τους.

Στην πραγματικότητα, όμως, για να θεωρηθεί ένας καφές ντεκαφεϊνέ, χρειάζεται να είναι κατά 97% χωρίς καφεΐνη, που σημαίνει ότι σε ένα ποσοστό της τάξης του 3%, η καφεΐνη υπάρχει στο ρόφημά μας. Κι αν θεωρείτε ότι αυτό το ποσοστό είναι μικρό για να διαταράξει τον ύπνο σας, να σας πούμε ότι μπορεί, όπως αναφέρει το clickatlife.

Η διαδικασία που πραγματοποιείται για να γίνει ένας καφές ντεκαφεϊνέ αφαιρεί πράγματι την περισσότερη καφεΐνη από τους κόκκους του καφέ, αλλά όχι όλη. Επίσης, κάποιες ποικιλίες έχουν περισσότερο καφέ από άλλες και ο καφές Robusta, για παράδειγμα, διατηρεί περισσότερη καφεΐνη μετά την επεξεργασία από τον Arabica.

Και η ίδια η διαδικασία, όμως, μπορεί να καθορίζει την καφεΐνη που έχει ο αγαπημένος μας καφές. Όσο περισσότερο ζυμώνεται ο καφές τόσο περισσότερη καφεΐνη διατηρεί, γι’ αυτό αν τον θέλετε με όσο το δυνατόν λιγότερη, πρέπει να προτιμάτε κάποιο blend που ζυμώνεται στον μικρότερο δυνατό χρόνο. Η διαφορά είναι διακριτή στη γεύση, αν και πολλές φορές το αποτέλεσμα διαφοροποιείται από τον κλασικό καφέ, κάτι που δεν αρέσει τόσο σε κάποιους λάτρεις του.

Ο μεγαλύτερος παράγοντας, όμως, που καθορίζει την ντεκαφεϊνέ επιλογή σας είναι η ανοχή που έχετε στην καφεΐνη. Αν δεν είστε εξοικειωμένοι, ένας ντεκαφεϊνέ αργά μέσα στην ημέρα μπορεί να σας προκαλέσει ανησυχία, κάτι που ενδεχομένως να μη συμβαίνει σε όσους παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανοχή.

Την επόμενη φορά που θα επιλέξετε να πιείτε καφέ αργά το βράδυ κι ας είναι ντεκαφεϊνέ, ίσως θα είναι καλύτερα να προτιμήσετε λίγο τσάι, αν δεν είστε σίγουροι για το πόσο καλή σχέση έχετε με την καφεΐνη.