Με την πραγματοποίηση ημερίδας η οποία έχει ως  κεντρικό θέμα «Το αποτύπωμα της επανάστασης του 1821 στην Κοινωνία, την Τέχνη και τον Πολιτισμό», συνεχίζονται την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου στο συνεδριακό χώρο της «Αγοράς Αργύρη»,  οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Πατρέων και ο Πολιτιστικός Οργανισμός, για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση του 21’.

Στο πλαίσιο της ημερίδας θα γίνει «προσέγγιση» και ανάδειξη των ενοτήτων «Το 1821 ως στοιχείο της κοινωνικής εξέλιξης», οι «Γυναίκες και το ‘21», «Η εικαστική παραγωγή για τον Αγώνα κατά τον 19ο αιώνα και η  συμβολή    της στην συγκρότηση  της εθνικής ταυτότητας», καθώς και της ενότητας «1821 και Καραγκιόζης». 

Με τη λήξη της ημερίδας θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με έργα  Mozart, Shostakovich και  Σκαλκώτα από το    κουιντέτο εγχόρδων  του Δημοτικού Ωδείου.

Στην «Αγορά Αργύρη» παράλληλα με τις εργασίες τις ημερίδας θα λειτουργεί – όπως άλλωστε και στη Δημοτική Πινακοθήκη – η  έκθεση «Προς Επισκευήν Ολομελείας - μια διαφορετική προσέγγιση της ελληνικής επανάστασης από τους εικαστικούς του σήμερα».

Οι δύο χώροι στους οποίους φιλοξενούνται ταυτόχρονα  148 έργα 115 εικαστικών δημιουργών, αποτελούν καθημερινά πόλο έλξης για το κοινό, ενώ πραγματοποιούνται και ξεναγήσεις σε μαθητές σχολείων της Πάτρας. Η έκθεση θα κλείσει τις πύλες της στις 20 Οκτωβρίου

ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου- Συνεδριακός χώρος ‘ΑΓΟΡΑ ΑΡΓΥΡΗ’

17.30 -18.00  Προσέλευση 

18.00 -18.10 Έναρξη 

Κώστας Πελετίδης , Δήμαρχος Πατρέων

18.10-18.30 Το 1821 ως στοιχείο της κοινωνικής εξέλιξης 

Μόσχος  Βασίλης, μεταδιδακτορικός ερευνητής σύγχρονης ιστορίας, υπότροφος ΙΚΥ

18.30-18.50   Γυναίκες και ‘21

Στιβανάκη Ευανθία, Σκηνοθέτης, τακτική  Καθηγήτρια στο τμήμα Θεατρικών σπουδών του Πανεπιστήμιου Αθηνών

18.50-19.30 Διάλειμμα –Καφές

19.30-19.50 Η εικαστική παραγωγή για τον Αγώνα κατά  τον 19ο αιώνα και η  συμβολή    της στην συγκρότηση  της εθνικής ταυτότητας

Μυρωδιάς Αντώνης, γλύπτης, μέλος της Εφορείας Γλυπτικής του ΕΕΤΕ           

 19.50-20.10       1821 και Καραγκιόζης

Ιωάννα Παπαγεωργίου, Επίκουρος Καθηγήτρια του  τμήματος  Θεατρικών Σπουδών, στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Σπυρίδων Τούλιος, υποψήφιος διδάκτωρ στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών.

20.10-20.40       Μουσικό πρόγραμμα με έργα  Mozart, Shostakovich και  Σκαλκώτα από το    κουιντέτο εγχόρδων  του Δημοτικού Ωδείου.

                             Συμμετέχουν οι μουσικοί: Μ. Σαφάροβα, Β. Τόκαρεφ, Ρ. Σμαγκούλοβ, 

                             Ν. Κομισσάροβ,. Β. Καραπετιάν

Την Ημερίδα συντονίζει ο δημοσιογράφος  Φάνης Βγενόπουλος

Η Ημερίδα θα  μεταδοθεί  μέσω live  streaming από τα κανάλια  YouTube του Δήμου Πατρέων και του Πολιτιστικού Οργανισμού.

 

H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του COVID-19 τηρώντας αυστηρά τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.