«Καμπανάκι» για τα παιδικά πάρτι έκρουσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, καλώντας τους γονείς να κρατούν τον αριθμό των παιδιών σε μονοψήφιο νούμερο.

«Θέλουμε τα παιδιά να είναι κοινωνικοποιημένα», τόνισε η κυρία Γκάγκα, τονίζοντας, ωστόσο, «είναι καλό όταν τα παιδιά μαζεύονται στα σπίτια να μένουμε σε μονοψήφια νούμερα». «Μη μαζεύουμε 30 παιδάκια για να παίξουν, γιατί είναι μεγάλος παράγοντας διασποράς» είπε, επισημαίνοντας πως τα μικρά παιδιά δεν είναι εμβολιασμένα.

Η εικόνα της επιδημίας στα παιδιά

Η Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε αρχικά μια συνοπτική ανάλυση της διάδοσης του κορωνοϊού στα σχολεία, σημειώνοντας πως παρατηρείται μια τάση σταθεροποίησης.

Όπως είπε, την πρώτη εβδομάδα της σχολικής χρονιάς σχεδόν 1 στα 3 παιδιά διαγνώστηκε λόγω συμπτωμάτων, ενώ σήμερα 8 στα 10 παιδιά διαγιγνώσκονται χωρίς να αναπτύξουν συμπτώματα, μέσω των self test.

Στο «κόκκινο» η βόρεια Ελλάδα

Επιπλέον, σύμφωνα με την επιτροπή, υψηλή θετικότητα παρατηρείται σε Πιερία, Δράμα, Κοζάνη, Καβάλα, Ροδόπη, Χαλκιδική, Ξάνθη, Σέρρες, Λάρισα και Θεσσαλονίκη.

Έτσι, σημειώνεται παράλληλα αύξηση των κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που συνοδεύεται από νοσηλείες. Αυτό είναι ακόμη πιο έντονο σε περιοχές όπως η Καστοριά, η Πιερία, η Καρδίτσα και οι Σέρρες, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή.

Ήπια αύξηση και στην Αττική

Αναφερόμενη στην Αττική, η καθηγήτρια είπε πως παρατηρήθηκε μικρή αύξηση κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα. Ωστόσο, από το σύνολο των 20.000 ενεργών κρουσμάτων, 1.200 εντοπίζονται στη Λάρισα, ενώ στη Θεσσαλονίκη ξεπέρασαν τις 3.000.

Η εικόνα από το σύστημα υγείας σε εθνικό επίπεδο μοιάζει να βελτιώνεται.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος εισαγωγών των τελευταίων 7 ημερών ήταν 160 ανά ημέρα, αν και την Τετάρτη καταγράφηκαν 200 εισαγωγές.

Η κατάσταση βέβαια είναι διαφορετική στη βόρεια Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ στο σύνολο της επικράτειας η κάλυψη στις ΜΕΘ φτάνει το 66%, στη Θεσσαλονίκη ξεπερνά το 94%.

«Ο αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό δεν έχει μειωθεί», σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως είπε, σταθερά οι συνάνθρωποί μας που χάνουν τη ζωή τους είναι άτομα μεγάλης ηλικίας και άτομα με υποκείμενα νοσήματα.
Να πείσουμε τους μεγαλύτερους να εμβολιαστούν

«Επιμένουμε ότι οι προσπάθειές μας θα πρέπει να είναι να πείσουμε έναν έναν τους ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικία να εμβολιαστούν» συνέχισε η καθηγήτρια, η οποία τόνισε πως ένας στους τέσσερις άνω των 80 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι. Όπως είπε, την ίδια ώρα σε Ισπανία και Πορτογαλία οι άνω των 80 ετών είναι εμβολιασμένοι στο 100%.

«Συνολικά, η πορεία της πανδημίας παραμένει σταθερή, με σημαντικές διακυμάνσεις σε διάφορες περιοχές που χρειάζονται στενή παρακολούθηση», είπε συμπερασματικά η Βάνα Παπαευαγγέλου.