Με 191 συνολικά θετικές ψήφους, περισσότερες δηλαδή ακόμα και από τα 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών κυρώθηκε πριν από λίγη ώρα στη Βουλή, η ελληνογαλλική συμφωνία για συνεργασία σε άμυνα και ασφάλεια.

Την ιστορική αυτή συμφωνία ψήφισαν η ΝΔ το ΚΙΝΑΛ και η ΕΛΛΥΣΗ ενώ αντίθετα, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Μέρα25 καταψήφισαν. Συνολικά σε 300 βουλευτές υπέρ τοποθετήθηκε οι 191 κατά οι 109 , ενώ δεν υπήρξε παρών. Ωστόσο βάσει της κοινοβουλευτικής αριθμητικής, υπήρξε ένας βουλευτής που δεν ανήκει στα κόμματα τα οποία στηρίζουν τη συμφωνία, ψήφισε υπέρ. Πιθανολογείται ότι πρόκειται για την ανεξάρτητη βουλευτή Κωνσταντίνα Αδάμου, που έχει διαγραφεί από το ΜέΡΑ25

Η ψηφοφορία πάντως ήταν και το αποτέλεσμα μιας πολύωρης διαδικασίας με τοποθετήσεις και κυρίως αντεγκλήσεις των πολιτικών αρχηγών λόγω της άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τη συμφωνία πατώντας σε δύο σημεία: το άρθρο 2 της συμφωνίας που δεν υποχρεώνει τους Γάλλους να συνδράμουν τη χώρα μας σε ενδεχόμενη απειλή εκτός των 6 ναυτικών μιλίων αλλά και το άρθρο 18 που αφορά στο ενδεχόμενο παρουσίας ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Σαχέλ.

Και επί των δύο σημείων πάντως η κυβέρνηση απάντησε, με τον πρωθυπουργό όσο και τον υπουργό των Εξωτερικών να προκαλούν την αντιπολίτευση να καταθέσει έστω και ένα παράδειγμα αντίστοιχης συμφωνίας που να γίνεται αναφορά στην ΑΟΖ ή την υφαλοκρηπίδα, καθώς και να τονίζουν πως ούτε απόφαση για συμμετοχή του ελληνικού στρατού έχει ληφθεί ούτε κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αφορά σε επιχειρησιακή δράση παρά μόνο υποστηρικτική. Από του πλευρά του πάντως ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε πως θα…αλλάξει τους όρους της συμφωνίας σε ότι αφορά το Σαλέχ κάνοντας χρήση του άρθρου 31 αυτής.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπέρ της συμφωνίας ψήφισε και ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής, Κωνσταντίνος Μπογδάνος ο οποίος μάλιστα δήλωσε: «158 από την πλευρά της ΝΔ ψήφισαν υπέρ μιας εξαιρετικά σημαντικής και θεμελιώδους σημασίας για τη χώρα, αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία».

Νωρίτερα, υπήρξε σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα με αντικείμενο αντιπαράθεσης την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.

Βουλή: 191 «ναι» στην αμυντική θωράκιση της χώρας- Τι ψήφισαν τα κόμματα στην ελληνογαλλική συμφωνία

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι στόχος του είναι να θωρακίσει αμυντικά την χώρα και το αποδεικνύει με πράξεις, ενώ κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει στο ερώτημα αν θα αλλάξει την συμφωνία σε περίπτωση που αναλάβει το κόμμα του τη διακυβέρνηση.

«Πρέπει να το γνωρίζουν οι Γάλλοι, να το γνωρίζουν οι Τούρκοι, αλλά και οι Έλληνες πολίτες στις εκλογές του 2023 τι προτίθεστε να κάνετε κι αν θα καταργήσετε τη Συμφωνία με ένα νόμο και ένα άρθρο, αφού τη θεωρείτε κακή» τόνισε με δεικτικό τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον κ.Τσίπρα να απαντά ότι θα αλλάξει το άρθρο που αφορά στην συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Επίσης, ο κ.Μητσοτάκης έδωσε διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει συμφωνία με την Γαλλία για συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών στις επιχειρήσεις τους στην Αφρική» και σχολίασε «Τα περί φέρετρων που είπατε είναι ό,τι πιο άθλιο έχω ακούσει σε αυτή την αίθουσα» απαντώντας στην φράση του κ.Τσίπρα περί κινδύνου να χαθούν Έλληνες στρατιώτες σε στρατιωτικές επιχειρήσεις της Γαλλίας.

Αποτέλεσμα της κόντρας τους το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση (όπως επίσης το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25) να επιμείνει στη θέση της για καταψήφιση της συμφωνίας, την οποία υπερψηφίζουν η ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση.

Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας δεν απάντησε ευθέως αν θα αλλάξει το άρθρο 2 της συμφωνίας που αναφέρει την γαλλική συνδρομή για την προστασία της ελληνικής επικράτειας, παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει τη Συμφωνία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του ήταν σαφής και ξεκάθαρος για το σχέδιο του. «Έχω αγωνία κ. Τσίπρα. Μεγάλη αγωνία. Όταν έχω την Τουρκία απέναντι να απειλεί με casus belli και φέρεται επιθετικά έχω αγωνία. Το ερώτημα κ. Τσίπρα είναι αν είχατε εσείς αγωνία. Πρώτο μου μέλημα είναι να ενισχύσω την αποτρεπτική μας ισχύ και αξιόπιστες ένοπλες δυνάμεις» είπε εμφατικά ο πρωθυπουργός για να συνεχίσει στους ίδιους τόνους: «Αν το δόγμα ήταν ότι η Ελλάδα δεν έχει θαλάσσια σύνορα και ο καθένας μπαίνει όποτε θέλει, ε λοιπόν, το αλλάζουμε αυτό το δόγμα. Φυλάμε τα σύνορα και τον Φεβρουάριο του ‘20 δεν επιτρέψαμε στην Τουρκία να παραβιάσει τα σύνορά μας στέλνοντας χιλιάδες μετανάστες.

Αν το δόγμα σας ήταν να παίρνουμε φρεγάτες με λίζινγκ προφανώς το αλλάζουμε γιατί αυτό δεν είναι σοβαρό δόγμα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θέλουν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Αν κ. Τσίπρα το δόγμα της χώρας ήταν να μιλάμε συνεχώς για το Διεθνές Δίκαιο, αλλά να μην κάνουμε τίποτε άλλο στα άλλα επίπεδα, το αλλάζουμε. Γι αυτό και υπογράψαμε ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία. Αν το δόγμα μας ήταν να αφήνουμε υποβρύχια χωρίς τορπίλες και τον στόλο μας σε κατάσταση που καθιστούσε δύσκολη την επιτήρηση, βεβαίως και το αλλάζουμε το δόγμα. Αν το δόγμα μας ήταν να έχουμε υπουργό Άμυνας τον κ. Καμμένο που η γελοιότητα συναντούσε το κιτς και τη μεγαλομανία, ε τότε, το αλλάζουμε το δόγμα αυτό και είμαι υπερήφανος για την ηγεσία που έχουμε σήμερα στο ΥΠΕΘΑ και ΥΠΕΞ».

Από πλευράς του ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε επί ΣΥΡΙΖΑ στόχος ήταν η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, όπως έγινε στην περίπτωση του Barbaros και σημείωσε ότι το πραγματικό δόγμα της σημερινής κυβέρνησης είναι ότι η κόκκινη γραμμή μπαίνει στα 6 ναυτικά μίλια, όπως είχε δηλώσει ο κ. Γεραπετρίτης. «Εμείς δεν βάλαμε την ουρά κάτω από τα σκέλια, όπως κάνατε με το Oruc Reis κι ας μην είχαμε φρεγάτες και Rafale» ήταν τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα.

Και προσέθεσε ότι και ο ίδιος θα ενίσχυε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας εάν το επέτρεπαν τα δημοσιονομικά. «Μέχρι πριν τρία χρόνια κοιτούσαμε και το τελευταίο ευρώ και τώρα ξαφνικά γίναμε πολύ large» σημείωσε. Χαρακτήρισε διχαστική την ομιλία Μητσοτάκη και την απέδωσε στην προσπάθειά του να ικανοποιήσει, όπως είπε, το ακροδεξιό ακροατήριο της ΝΔ. Τον κατηγόρησε δε ότι πατάει σε δύο βάρκες, την κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά και αναφέρθηκε και στη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την ΚΟ της ΝΔ.

Η απάντηση του κ.Μητσοτάκη επί του θέματος έστειλε και μήνυμα στο εσωτερικό της ΝΔ αναφέροντας ότι είχε ο ίδιος προειδοποιήσει ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν θα είναι ανεκτές και γι’ αυτό πήρε την απόφαση να απομακρύνει τον Μπογδάνο από την ΚΟ.