H αναβάθμιση των τελετών αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και γενικότερα, της περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας, μέσω της τέλεσης πολιτιστικών και επιστημονικών δράσεων μόνιμου ή περιοδικού χαρακτήρα, προβλέπεται στην Προγραμματική Σύμβαση που υπεγράφη από την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργο Γεωργιόπουλο, στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην Αθήνα, την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021.

Η Προγραμματική Σύμβαση είναι τριετούς διάρκειας, με συνολικό προϋπολογισμό 329.840 ευρώ και αποσκοπεί στη διοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων και άλλων εκδηλώσεων στα χρονικά διαστήματα που μεσολαβούν μεταξύ των τελετών αφής των θερινών και των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, ώστε να ενισχυθεί  ρόλος της Αρχαίας Ολυμπίας ως γενέτειρα του Ολυμπισμού και παγκόσμιο κέντρο οικουμενικών αξιών, ενώ παράλληλα θα αναβαθμιστεί η περιοχή και θα προωθηθούν οι σύγχρονες μορφές της ελληνικής καλλιτεχνικής παραγωγής.

«Η Αρχαία Ολυμπία αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού λόγω της σημαντικότητας του αρχαιολογικού της χώρου, του πανελληνίου ιερού της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων και των μουσείων της, που αναδεικνύουν όχι μόνον το πολύτιμο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής, αλλά και τις αξίες του Ολυμπισμού. Η Ολυμπία και οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν πολύ ισχυρά brand names της χώρας μας, τα οποία οφείλουμε να κεφαλαιοποιήσουμε διεθνώς, στο μέγιστο δυνατό. Η τελετή της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας αποτελεί ένα πολυσήμαντο πολιτιστικό γεγονός το οποίο προβάλλει διεθνώς την Αρχαία Ολυμπία και την Ελλάδα, αλλά και τις πανανθρώπινες αρχές και αξίες των ολυμπιακών ιδεωδών. Η βούληση του Δήμου και της Περιφέρειας για αναβάθμιση της τελετής και πλαισίωσης της με εκδηλώσεις επιστημονικές και πολιτιστικές συμβάλλει καθοριστικά στην περαιτέρω προβολή της ίδιας της τελετής, επομένως και στην επιθυμητή ενίσχυση της εξωστρέφειας» δήλωσε η κ. Μενδώνη με την υπογραφή της σύμβασης.

Από την πλευρά του, ο κ. Φαρμάκης, υπογράμμισε: «Η Αρχαία Ολυμπία αποτελεί τη “διαμαντόπετρα του στέμματος” για τη Δυτική Ελλάδα, τον τόπο που μπορεί και πρέπει να αποκτήσει την αίγλη που του αξίζει στο παγκόσμιο στερέωμα ως γενέτειρα του Ολυμπισμού. Προς αυτή την κατεύθυνση και με στόχο την αναβάθμιση των τελετών αφής της Ολυμπιακής Φλόγας αλλά και τη γενικότερη, οικιστική και αισθητική ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής, ενώνουμε δυνάμεις. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για πρώτη φορά συμμετέχει ενεργά και θεσμικά στην προσπάθεια αναβάθμισης της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, εκφράζοντας τη βούλησή της για δυναμική εξωστρέφεια και αξιοποίηση των μεγάλων συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας. Όντας βέβαιοι πως η αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού, σε συνεργασία με τους ειδικούς, μπορούμε να αποτελέσουμε τους πρωτεργάτες και κύριους εκφραστές ανάδειξης της πλήρους ιστορίας και ομορφιάς του τόπου μας, εντείνουμε τις προσπάθειές μας και συντονίζουμε τις δράσεις μας, με ένα και μόνο στόχο: Το φως της Ολυμπίας να λάμπει ισχυρό παντού!».

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γεωργιόπουλος, σημείωσε: «Η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, αποτελεί μοναδικό γεγονός που αντανακλά τη συμμετοχή και τη θέση της Ολυμπίας στο σύγχρονο Ολυμπιακό Κίνημα και ταυτόχρονα κορυφαία στιγμή προβολής της χώρας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Το μεγάλο αυτό γεγονός χρειάζεται υποστήριξη για την αναβάθμιση και ανάδειξή του. Στόχος της Δημοτικής Αρχής υπήρξε πάντα η οικονομική στήριξη για την πλαισίωση της τελετής με γεγονότα σύγχρονου πολιτισμού που θα προβάλλουν την περιοχή μας. Η χρηματοδότησή μας από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καταδεικνύει τη σπουδαιότητα που αποδίδουν αυτοί οι θεσμοί στη συνεργασία με το Δήμο και στην ανάδειξη του μεγάλου, συμβολικού αυτού γεγονότος για τη χώρα. Ευχαριστώ προσωπικά την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Φαρμάκη για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την εξαιρετική συνεργασία στην υλοποίηση αυτής της Προγραμματικής Σύμβασης».

Σημειώνεται πως η Προγραμματική Σύμβαση κινείται σε δύο βασικές κατευθύνσεις:

Η πρώτη αφορά στη διοργάνωση πολιτιστικών  εκδηλώσεων κατά το  δεκαήμερο πριν την τελετή της Αφής της Φλόγας, υλοποίηση παράλληλων εκδηλώσεων, όπως Ημέρα  Παγκόσμιας Ειρήνης, Ολυμπιακή Ημέρα, Ημέρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, διοργάνωση σχετικών σεμιναρίων, εργαστηρίων, συνεδρίων, διαλέξεων, εκθέσεων, τιμητικών διακρίσεων -βραβεύσεων).

Και η δεύτερη, αφορά σε έργα βελτίωσης της εικόνας και προετοιμασίας της Αρχαίας Ολυμπίας, που θα διασφαλίζουν την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και των παρεχόμενων υπηρεσιών.