Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους είναι οι εκπαιδευτικοί της Αχαΐας, έχοντας συνταχθεί κατά της αξιολόγησης, όπως και τα αντίστοιχα πανελλήνια συνδικαλιστικά τους όργανα.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι συμμετοχή στις κινητοποιήσεις τους είναι πάνω από 90%. Πιο συγκεκριμένα από τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τις 153 σχολικές μονάδες που υπάρχουν στο νομό τα 146 συμμετέχουν στην απεργία και απέχουν από την αξιολόγηση.

Το ποσοστό αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερο αν σκεφτεί κανείς ότι σε 80 δημοτικά και νηπιαγωγεία της περιοχής δεν υπάρχει ακριβή εικόνα για το όλο θέμα. Σε ότι αφορά την δευτεροβάθμια εκπαίδευση απέχουν από την αξιολόγηση πάνω από 60 σχολεία σε όλο τον νομό.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί δεν πρόκειται να κάνουν πίσω, παρά τα νομικά τερτίπια που προσπαθεί να επιβάλει το υπουργείο. Όπως λένε είναι υπέρ της αξιολόγησης, αλλά όχι με τη συγκεκριμένη μορφή, τονίζοντας ότι δεν θέλουν ποσοτικά συγκρίσιμα χαρακτηριστικά, ούτε και κατηγοριοποίηση των σχολείων.

Αυτό που ζητούν μία ενίσχυση και έναν βελτιωτικό χαρακτήρα των σχολείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις που θα φέρουν μακροπρόθεσμα συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων ή και καταργήσεις σχολείων, δημιουργώντας ένα χάος στις σχολικές κοινότητες που καταλήγει σε διαφοροποιήσεις μεταξύ των μαθητών. 

Ο αγώνας τους, σύμφωνα  με το σκεπτικό τους, δεν έχει να κάνει με συνδικαλιστικά πράγματα ή κατοχύρωση ων επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, αλλά αφορά κυρίως τους γονείς και τους μαθητές, αλλά και το μέλλον των σχολείων που θα επηρεαστούν και θα διαμορφωθούν αναλόγως, μέσα από αυτές τις αλλαγές που φέρνει το μέτρο αυτό. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η προθεσμία της αξιολόγησης για τους εκπαιδευτικούς έλεγε στις 30 Σεπτεμβρίου, όμως το υπουργείο έδωσε παράταση, χωρίς καταληκτική ημερομηνία.

Όμως χωρίς καταληκτική ημερομηνία είναι και ο αγώνας των εκπαιδευτικών πάνω σε αυτό το θέμα, με νηπιαγωγούς, δασκάλους και εκπαιδευτικούς να έχουν συσπειρωθεί και να δίνουν αγώνες σε όλη την Ελλάδα. Έτσι, το επόμενο ραντεβού είναι για την Δευτέρα στις 11 Οκτωβρίου, με τους δασκάλους να καλούν σε μαζική απεργία.