«Μάχη»  στην οικονομική επιτροπή του δήμου για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της παραλιακής ζώνη της Πάτρας, με τα μέλη της μιας ομάδας των πέντε που είχαν περάσει στην β’ φάση του διαγωνισμού να προχωρούν σε ένσταση.

Η ένσταση αυτή έχει κατατεθεί εδώ και περίπου δέκα ημέρες και όπως αναφέρουν πηγές τα μέλη της δημοτικής αρχής την γνώριζαν και πριν από το ξεκίνημα της έκθεσης με την παρουσίαση των προτάσεων στα Παλαιά Σφαγεία.

Σύμφωνα με τα μέλη της ομάδας που έχουν κάνει την ένσταση η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας λέει ρητά ότι ένας διαγωνισμούς αυτού του τύπου θεωρείται άκυρος εφόσον υπάρχει λευκή ψήφος.

Αν ισχύει κάτι τέτοιο τότε υπάρχει θέμα και μπορεί η όλη διαδικασία για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου να τιναχτεί στον αέρα. Σύμφωνα με όσους έκαναν την ένσταση και οι οποίοι πήραν τον λόγο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της οικονομικής επιτροπής, η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού δεν ενέργησε σωστά και προχώρησε σε πολλές παρατυπίες.

Η βασική από αυτές ήταν να βάλει μία από τις πέντε προτάσεις στις τρεις πρώτες που μοιράστηκαν το δεύτερο βραβείο του διαγωνισμού, απορρίπτοντας μία άλλη τη στιγμή που είχε τους ίδιους ψήφους με αυτή που βραβεύτηκε.  

Όπως αναρωτήθηκε η εκπρόσωπος της ομάδας που έκανε την ένσταση δεν είναι δυνατόν οι λευκές ψήφους να καταμετριούνται ως θετικές. «Αυτά δεν γίνονται πουθενά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι με βάση τα όσα ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της οικονομικής επιτροπής η ένσταση έγινε στις 25 Σεπτεμβρίου, η απόφαση των βραβείων κοινοποιήθηκε στις 9 του μήνα, ωστόσο τα πρακτικά στάλθηκαν πολύ αργότερά αφού πέρασαν οι πέντε ημέρες που μπορούσαν να γίνουν ενστάσεις.

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής  πάντως ο Χρήστος Κορδάς ανέφερε ότι η ένσταση στάλθηκε στην επιτροπή αξιολόγησης του διαγωνισμού και στην νομική υπηρεσία του δήμου που είναι σύμφωνη με τις ενέργειες της δημοτικής αρχής.

Τα μέλη πάντως της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού, σημειώνουμε ότι είναι ακαδημαϊκοί που προέρχονται από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, με μεγάλες γνώσεις και κύρος πάνω στον αρχιτεκτονική, αλλά και εμπειρίες σε τέτοιους διαγωνισμούς.