Η κυβέρνηση της Λιθουανίας πρότεινε να καταβάλει 100 ευρώ σε ηλικιωμένους άνω των 75 ετών για να κάνουν το εμβόλιο κατά της Covid-19, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού αυτής της ηλικιακής ομάδας, ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αδυνατούμε να τους πείσουμε να εμβολιαστούν με άλλον τρόπο», εξήγησε η πρωθυπουργός Ιντρίντα Σιμονίτε μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Μολονότι το 73% των ενήλικων Λιθουανών έχει εμβολιαστεί (ποσοστό που προσεγγίζει τον μέσο όρο στην ΕΕ), περίπου το ένα τρίτο των ατόμων άνω των 75 ετών δεν έχει κάνει το εμβόλιο, με βάση τα επίσημα στοιχεία. Τα δύο τρίτα των 4.965 θανάτων από Covid-19 στη Λιθουανία αφορούν ανθρώπους αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Εάν το κοινοβούλιο εγκρίνει την πρόταση, την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση θα διαθέσει έως και 27 εκατομμύρια ευρώ για να πληρώσει τους ηλικιωμένους που θα εμβολιαστούν πλήρως στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου. Όσοι είχαν ήδη εμβολιαστεί τους προηγούμενους μήνες θα πάρουν τα χρήματα εφόσον κάνουν την αναμνηστική δόση μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2022.

«Αν αυτό βοηθήσει έστω και κάποιους ανθρώπους να λάβουν τη σωστή απόφαση και να αποφύγουν τη σοβαρή νόσηση ή τον θάνατο, είναι μια επένδυση που αξίζει να την κάνουμε», πρόσθεσε η πρωθυπουργός.

Στις ΗΠΑ, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι της μητροπολιτικής περιοχής του Χιούστον ανακοίνωσαν τον Αύγουστο ότι θα πλήρωναν 100 δολάρια σε κάθε άνθρωπο που θα έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου για την Covid-19, αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τις πολιτειακές και τις τοπικές αρχές να δίνουν χρήματα για να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού.