Αν αναζητούμε τρόπους να μειώσουμε τα πλαστικά απορρίμματά μας, πιθανότατα θα έχουμε αναρωτηθεί πού καταλήγει όλη αυτή η διάφανη μεμβράνη που διατηρεί φρέσκα τα ευπαθή προϊόντα που αγοράζουμε από σουπερμάρκετ και παντοπωλεία. Η απάντηση δεν θα μας κάνει καθόλου χαρούμενους: Συσσωρεύονται σε χωματερές και θάλασσες, επιδεινώνοντας το πρόβλημα της ρύπανσης του πλανήτη.

Έτσι, στο πλαίσιο της εκστρατείας που έχει ξεκινήσει για την απαγόρευση των πλαστικών μίας χρήσης, η μία ευρωπαϊκή χώρα μετά την άλλη καταργεί τις μεμβράνες στη συσκευασία των φρούτων και των λαχανικών. Η απαγόρευση στη Γαλλία θα ισχύσει από το 2022, για να ακολουθήσει, το 2023, η Ισπανία. Οι καταναλωτές ενθαρρύνονται να τις αντικαταστήσουν με επαναχρησιμοποιούμενα μέσα αποθήκευσης. Η ισπανική κυβέρνηση αναζητά επίσης εναλλακτικές για τα πλαστικά μπουκάλια νερού.

Στην Ισπανία, η ανάγκη να αλλάξουν συνήθειες παραγωγοί και καταναλωτές έγινε πιο αισθητή από ποτέ μετά τη δημοσίευση μιας μελέτης που ανέδειξε το μέγεθος του προβλήματος που προκαλούν τα μικροπλαστικά στις όμορφες ακτές και θάλασσες της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος της χώρας, το συνολικό βάρος των πλαστικών απορριμμάτων που παράγει η Ισπανία κάθε χρόνο αγγίζει τον 1,8 εκ. τόνο.