Θετικό είναι το πρόσημο για τα ξενοδοχεία της Αχαΐας στη λήξη της καλοκαιρινής σεζόν που για τη πλειοψηφία των ξενοδοχειακών μονάδων της περιοχής τερμάτισε μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Στην Αιγιάλεια η πληρότητα στην κορύφωση της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν έφτασε το 85% και είχε μια ανοδική τάση από τα μέσα του Ιουλίου έως στα τέλη του Αυγούστου.

Η μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με τα χρόνια πριν από την πανδημία ήταν ότι το 90% των επισκεπτών προέρχονταν από την εγχώρια αγορά, κάτι που για τους επαγγελματίες του κλάδου ήταν αναμενόμενο.

Στο 85% με 90% έφτασε η πληρότητα τον Αύγουστο και στα ξενοδοχεία της Δυτικής Αχαΐας, με τις κρατήσεις να προέρχονται κατά 60% από τους ξένους επισκέπτες και κατά 40% από τους ΄Έλληνες.

Από τα τουριστικά καταλύματα της Δυτικής Αχαΐας έλειψαν οι Ρώσοι που δεν ήρθαν ούτε και αυτή τη χρονιά από το αεροδρόμιο του Αράξου, ωστόσο, σύμφωνα με τους ξενοδόχους υπήρξε μία μεγαλύτερη ποικιλία επισκεπτών από άλλες αγορές, όπως από την Πολωνία, από την Τσεχία, από την Λετονία, την Λιθουανία και την Εσθονία, αλλά και από χώρες της κεντρικής Ευρώπης, κυρίως από την Γερμανία και λιγότερο από την Γαλλία.

Στην Πάτρα τις μέρες του Αυγούστου η πληρότητα έφτασε το 80% με επισκέπτες που προέρχονταν τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό κυρίως από χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Όμως σε ένα γενικότερο βαθμό ο εξωτερικός τουρισμός στην περιοχή μας κινήθηκε στο 50% κάτω από το καλοκαίρι του 2019, αλλά αρκετά πιο πάνω από το 2020.

Μεγάλη η προσέλευση στη Ναύπακτο

Σημαντική προσέλευση επισκεπτών είχε και η Ναυπακτία με την Δωρίδα τις μέρες του Αυγούστου.

Ειδικότερα, στην Ναύπακτο η πληρότητα στα καταλύματα έφτασε το 95% με 98%, με τους περισσότερους από τους επισκέπτες να προέρχονται από την Αθήνα και την Βόρεια Ελλάδα.

Το καλοκαίρι λοιπόν άφησε ένα θετικό πρόσημο στους επαγγελματίες, με δεδομένο ότι βρισκόμαστε ακόμα σε συνθήκες πανδημίας και υπήρχαν διάφορα ζητήματα με τη διασπορά εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα.

Το σημαντικό είναι ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος της περιοχής έδειξε να έχει μία δυναμική και προοπτική για τα επόμενα έτη, έχοντας όμως να κάνει αρκετά βήματα ακόμα τόσο στον εσωτερικό, όσο και στον εξωτερικό τουρισμό για την μετά κορωνοϊού εποχή που φαίνεται ότι θα ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2022.