Ουδέποτε άλλοτε υπήρξε τόσο μεγάλο το χάσμα στις ταξιδιωτικές ελευθερίες, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Henley & Partners για τα πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου.

Η εταιρεία, που εδρεύει στο Λονδίνο, παρακολουθεί από το 2006 τα διαβατήρια ποιών χωρών εξασφαλίζουν πρόσβαση στα περισσότερα κράτη του πλανήτη χωρίς να χρειάζονται βίζα βάσει στοιχείων της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών. Κι όπως επισημαίνει οι απαγορεύσεις εισόδου που επέβαλαν χώρες ανά την υφήλιο στα εδάφη τους τον τελευταίο ενάμιση χρόνο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού είχαν ως αποτέλεσμα να διευρυνθεί το χάσμα μεταξύ των κρατών που διαθέτουν τη μεγαλύτερη και τη μικρότερη ταξιδιωτική δύναμη όσο ποτέ στο παρελθόν.

Η λίστα δεν λαμβάνει υπόψη της προσωρινούς ταξιδιωτικούς προορισμούς που ισχύουν σε διάφορες χώρες, ως εκ τούτου οι κάτοχοι των διαβατηρίων της Ιαπωνίας και της Σιγκαπούρης, που φιγουράρουν στην κορυφή, θεωρητικά μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα σε 192 κράτη – δηλαδή 166 περισσότερα απ’ όσα οι Αφγανοί, που βρίσκονται στον πάτο της λίστας των 199 διαβατηρίων.

Η κυριαρχία της Ευρώπης – Στην έβδομη θέση η Ελλάδα

Η κατάταξη στην πρώτη δεκάδα ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει σε σύγκριση με την προηγούμενη καθώς ξεκινά το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Οι κάτοχοι γερμανικών και νοτιοκορεατικών διαβατηρίων βρίσκονται στη δεύτερη θέση έχοντας πρόσβαση σε 190 χώρες, Φινλαδνία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Ισπανία μοιράζονται την τρίτη θέση (189), ενώ το ελληνικό διαβατήριο (185) κατατάσσεται έβδομο – μια θέση πάνω από εκείνη στην τελευταία λίστα του Ιουλίου - μαζί με το αμερικανικό, το βρετανικό, το νορβηγικό και εκείνα της Μάλτας και της Τσεχίας και μπροστά από την Αυστραλία και τον Καναδά.