Τα καύσιμα και το κόστος μετακίνησης είναι αυτά που κινούν την ακρίβεια και ήδη οι αυξήσεις που έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του νέου έτους στα πρατήρια καυσίμων, είναι κάτι παραπάνω από αισθητές στους οδηγούς, αλλά και στους επαγγελματίες του μεταφορικού και συγκοινωνιακού τομέα.

Πιο συγκεκριμένα ο μέσος όρος της τιμής που βρίσκει κανείς στα πρατήρια καυσίμων της Πάτρας για το ένα λίτρο αμόλυβδης φτάνει το 1,70, μια τιμή που είναι κατά 10% παραπάνω από αυτή που επικρατούσε στην αγορά πριν από ένα χρόνο.

Όμως στο 10% είναι η αύξηση που έχει παρατηρηθεί στα πρατήρια της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής στο πετρέλαιο κίνησης. Η τιμή που βρίσκει κανείς στο πετρέλαιο κίνησης αυτή τη στιγμή είναι στο 1,40.

Κατά την διάρκεια της χρονιάς οι επαγγελματίες πρατηρίων υγρών καυσίμων έχουν αναγκαστεί να προχωρήσουν σε τουλάχιστον τρεις ανατιμήσεις προς τα πάνω, εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στην διεθνή αγορά.

Οι αυξήσεις αυτές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και με βάση το κύμα ακρίβειας που έρχεται και στην χώρα μας θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερες, χωρίς μπορεί να πει κανείς με σιγουριά το που μπορεί να φτάσουν.

Τι βλέπουν οι επαγγελματίες

Το όλο θέμα απασχολεί και προβληματίζει τους επαγγελματίες υγρών καυσίμων και τους ιδιοκτήτες βενζινάδικων που βλέπουν ότι αν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν και υπάρξει μια νέα αυξητική τάση κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, ίσως να δούμε κενά και ελλείψεις στην αγορά που δεν θα μπορούν να καλυφτούν.

Οι εικόνες πάντως από την Μεγάλη Βρετανία που οδηγοί έπαιζαν τις μπουνιές για λίγο πετρέλαιο κίνησης και για λίγη βενζίνη, προκάλεσαν αίσθηση και έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, αποτυπώνοντας με τον καλύτερο τρόπο τον πανικό που υπάρχει στην διεθνή αγορά για τις αυξήσεις στα καύσιμα και στην ενέργεια γενικότερα.

Ειδικότερα, όμως η αύξηση της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης είναι αυτή που κρύβεται πίσω από μία σειρά αυξήσεων που βλέπουμε και πρόκειται να δούμε σε όλα τα είδη της αγοράς, από τρόφιμα και είδη υγιεινής και προϊόντα των εμπορικών καταστημάτων και γενικότερα του λιανεμπορίου.

Μαζί με την αύξηση των καυσίμων και της ενέργειας ανεβαίνει και το μεταφορικό κόστος, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα τις αυξήσεις σε όλα τα είδη.