H παράδοση έχει τον δικό της σφυγμό στον σύγχρονη ελληνική μουσική σκηνή και αυτή η τάση έχει εκφραστεί με διάφορους τρόπους και με δημιουργίες που έχουν αγαπηθεί από το κοινό.
Μια από αυτές τις εκφράσεις της παράδοσης που έχει κάνει ιδιαίτερη αίσθηση στο διαδίκτυο, έχει ένα αμιγώς Πατρινό χρώμα και εντυπωσιάζει σε όλες της τις εκφάνσεις.
Αναφερόμαστε στη διασκευή του παραδοσιακού θρακιώτικου τραγουδιού «Το μαργούδι και ο Αλεξανδρής» που εμπνεύστηκε και δημιούργησε ο Πατρινός σολίστ και δάσκαλος κρουστών, Άκης Χατζιμικές.
Το τραγούδι έχει εισπράξει αρκετά καλά σχόλια στο διαδίκτυο, έχοντας ως κυρίαρχο στοιχείο τα κρουστά και ένα 12μελές γυναικείο σύνολο αποτελούμενο από χορωδιακό σχήμα και από τις μαθήτριες του Άκη Χατζημικέ στα κρουστά.
MARGOUDI_PROJECT - Το Μαργούδι κι ο Αλεξανδρής (cover) Percussions & Voices
Τι λέει ο δημιουργός και εμπνευστής
Ο Πατρινός σολίστ που έχουμε θαυμάσει μέσα από τη συμμετοχή του σε διάφορα καλλιτεχνικά σχήματα, αλλά και τις εμφανίσεις του σε πολλές μουσικές σκηνές της Πάτρας και όχι μόνο, μιλώντας στο patrasevents.gr για αυτή την δουλειά που κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους αναφέρει.
«Από μικρή ηλικία με συγκινούσε ότι ήταν αυθεντικό και είχε κάτι να πει . Η παράδοση μας είναι οι ρίζες μας και μπορούμε να ανακαλύψουμε πάρα πολλά μέσα από αυτήν. Έτσι λοιπόν είχα, μια κλήση στα παραδοσιακά κρουστά και αυτά μελετάω μέχρι σήμερα».
Μιλώντας για το κίνητρο τον οδήγησε σε αυτή τη διασκευή, αλλά και για τα διθυραμβικά σχόλια του κόσμου, τόνισε: «Είναι πολύ ελπιδοφόρο γιατί πολλά νέα παιδιά ασχολούνται με την παραδοσιακή μουσική και προσπαθούν να την εξελίξουν και να την πάνε μπροστά.
Αυτό ήταν το κίνητρο έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μουσικά σύνολα κρουστών από νέους ανθρώπους που μελετούν την παράδοση και τα κρουστά όχι μόνο από την Ελλάδα.
Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε ένα γυναικείο σύνολο μόνο με κρουστά και φωνές. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα κορίτσια ασχολούνται και αγαπούν τα κρουστά, κάτι που παλιότερα σπάνιζε».
Όσο για το συγκεκριμένο τραγούδι ο Άκης Χατχζημικές υπογράμμισε: «Το συγκεκριμένο τραγούδι μας έρχεται από τη Θράκη και περιγράφει τη δύναμη του έρωτα και την εφηβική επανάσταση. Έχει γίνει πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες και έχει διασκευαστεί αρκετά.
Έτσι αποφασίσαμε κι εμείς να το παρουσιάσουμε με τον δικό μας τρόπο σε σύμπραξη με χορωδία από 6 ταλαντούχες φωνές που το απογείωσαν».
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το βίντεο κλιπ της διασκευής γυρίστηκε στο θέατρο «Λιθογραφείον», ενώ τη σκηνοθεσία έκανε ο Κωνσταντίνος Λιόπετας.
Τα 12μελές γυναικείο σύνολο
Ενορχήστρωση - Διδασκαλία Κρουστών: Άκης Χατζημικές
Διεύθυνση χορωδίας: Ιουλία Παπαδοπούλου
Σύνολο Κρουστών:
Μαρία Γκραικιώτη: Νταχαρές
Ευγενία Μπαρούνη: Νταούλι
Κατερίνα Αγγελοπούλου: Νταρμπούκα
Φιλίππα Χριστοφορίδου: Τουμπελέκι
Ρούλα Λαϊνά: Νταρμπούκα
Jenny Wolan: Νταρμπούκα
Άκης Χατζημικές: Ντοχόλα , Νταρμπούκα ,Νταούλι
Χορωδία:
Μαρία Κατσαρού
Αλεξία Ζαφειράκη
Κατερίνα Ζαφειράκη
Άννα Σαράβα
Μαρία Παπαδοπούλου
Φιλίππα Χριστοφορίδου
Ιουλία Παπαδοπούλου.