Στο πλευρό των απόρων και των αστέγων είναι αποφασισμένος να σταθεί για ακόμα μία φορά ο δήμος της Πάτρας, συνεχίζοντας το πλούσιο κοινωνικό του έργο και δείχνοντας την αλληλεγγύη του στους δεκάδες συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης, αλλά και επιβίωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η δημοτική αρχή με πρωτοβουλία της αντιδημάρχου Υγείας Βίβιαν Σαμούρη, που εισηγήθηκε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, έχει αποφασίσει να διεκδικήσει την χρηματοδότηση μέσα από ένα ειδικό πρόγραμμα που αφορά αυτές τις οικονομικές κατηγορίες πολιτών.

Το πρόγραμμα αυτό ονομάζεται «Στέγαση και εργασία για τους αστέγους» το οποίο τρέχει κεντρικά και δίνει την δυνατότητα στους αστέγους και στους απόρους για να ενταχθούν με μια μακροπρόθεσμη προοπτική στο κοινωνικό σύνολο.

Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος αυτού οι δικαιούχοι εξασφαλίζουν για δύο χρόνια στέγαση, ενώ δίνεται και η δυνατότητα για την ανεύρεση εργασίας, μέσω επιδότησης στον εργοδότη που θα προχωρήσει στην πρόσληψη τους.

Με τον όρο άστεγοι θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν εννοούμε μόνο τους ανθρώπους που βρίσκομαι στους δρόμους της Πάτρας να κοιμούνται στα παγκάκια και στις πλατείες, αλλά και τους εν δυνάμει άστεγους αυτούς δηλαδή που διαμένουν σε σπίτια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και κάτω από κακές συνθήκες διαβίωσης.

Με βάση τα στοιχεία του κοινωνικού οργανισμού ο αριθμός των αστέγων είναι κοντά στα 20 με 25 άτομα , όμως αριθμός των εν δυνάμει άστεγων είναι αρκετά μεγαλύτερος και αυτή τη στιγμή μπορεί να ξεπερνάει τις 100 οικογένειες.

Οι πυλώνες

Οι τρεις πυλώνες του προγράμματος

1) Επιδότηση ενοικίου για διάστημα 24 μηνών, καθώς και κάλυψη δαπανών για οικοσκευή και λοιπές λειτουργικές ανάγκες του νοικοκυριού.

2) Παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες.

3) Υπηρεσίες ενεργοποίησης, κατάρτισης και προώθησης στην εργασία, που δύναται να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επιδότηση εργασίας, κάλυψη μη μισθολογικού κόστους, επιδότηση για δημιουργία επιχείρησης, επαγγελματική κατάρτιση και απόκτηση δεξιοτήτων, μοριοδότηση για συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και εργασιακή συμβουλευτική από τον ΟΑΕΔ, ένταξη σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.

Οι ωφελούμενοι

Ωφελούμενοι είναι οι ακόλουθες κατηγορίες:

α) Οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων και υπνωτήρια.

β) Οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων ως άστεγοι που διαβιούν στον δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα.

γ) Γυναίκες που φιλοξενούνται σε ξενώνες γυναικών θυμάτων βίας και δεν έχουν πρόσβαση σε κατοικία.

δ) Άτομα που φιλοξενούνται σε ξενώνες προσωρινής φιλοξενίας μονάδων κοινωνικής επανένταξης πιστοποιημένων θεραπευτικών προγραμμάτων εξαρτημένων ατόμων Φορέων του ν.4139/2013 και δεν έχουν πρόσβαση σε κατοικία.