Σε πολλούς οι φακές θυμίζουν το χειρότερο φαγητό της παιδικής τους ηλικίας, λίγο βαρετό, λίγο άνοστο, σίγουρα όχι αυτό που λαχταρούσαμε να φάμε μετά το σχολείο.

Πολλοί ενήλικες δεν προτιμούν τις φακές και επειδή δεν τους χορταίνει αρκετά, μιας και στην Ελλάδα οι φακές μαγειρεύονται συνήθως ως σούπα, ένα όχι και τόσο ελκυστικό πιάτο.

Υπάρχουν όμως πολλοί τρόποι να μαγειρέψουμε τις φακές, καθώς και πολλές ποικιλίες να πειραματιστούμε, πέραν της κλασσικής καφέ μετρίου μεγέθους που καταναλώνουμε στην Ελλάδα.

Είδη φακής

Η γνωστή ψιλή καφέ φακή

Κατέχει τη συντριπτική πλειονότητα της αγοράς, τόσο της ελληνικής καλλιέργειας όσο και των εισαγωγών. Η συγκεκριμένη ποικιλία κρατάει το σχήμα της και μένει σπυρωτή και γι’ αυτό είναι ιδανική για σούπα.

Η κόκκινη φακή

Η συγκεκριμένη ποικιλία είναι περισσότερο εύπεπτη, βράζει σε μόλις 15 λεπτά και έχει πολύ ευχάριστη γλυκιά γεύση. Εισάγεται από την Τουρκία ή την Ινδία και συνήθως είναι βιολογικής καλλιέργειας. Ακριβώς επειδή έχει πολύ λεπτό φλοιό είναι ιδανική για να την κάνετε πουρέ στο μίξερ, τον οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε σαν χούμους με μπαχαρικά, ταχίνι και σκόρδο αντί για την συνταγή με τα κλασσικά ρεβίθια είτε να φτιάξετε μπιφτέκια φακής, αφού τις ανακατέψετε με ψιλοκομμένα λαχανικά όπως πιπεριά και κρεμμύδι και φρυγανιά ή ακόμα και αλεσμένη βρόμη.

Η μαύρη φακή

Το ευρέως γνωστό όνομά της είναι Μπελούγκα ή φακές χαβιάρι. Είναι μαύρες και το σχήμα τους μικρό και στρογγυλό. Η γεύση τους είναι γεμάτη και γήινη και θυμίζει μαύρο φασόλι. Μαγειρεύονται σε περίπου 30 λεπτά και είναι η πιο θρεπτική ποικιλία φακής. Μισό φλυτζάνι μαύρων φακών παρέχει 26γρ πρωτεΐνης, 18γρ φυτικών ινών, 100 mg ασβέστιο, 8 mg σίδηρο και 960 mg κάλιο. Είναι όμως ακριβότερη από τις υπόλοιπες ποικιλίες εξαιτίας της μικρής παραγωγής της. Προτιμήστε την σε σαλάτες μαζί με σκόρδο, κάππαρη, ντομάτα και λίγο ξύδι μπαλσάμικο και θα εκπλαγείτε!

Η πράσινη φακή

Η πράσινη φακή έχει λίγο πιπεράτη γεύση, ενώ χρειάζεται περισσότερο βράσιμο. Δεν χυλώνει και είναι ιδανική για σούπα λαχανικών και σαλάτες. Έχει ιδιαίτερη γεύση όταν συνδυάζεται με τσίλι ή κάρυ.

Εξτρα τιπ:

Επειδή ο σίδηρος που περιέχουν οι φακές δεν απορροφάται σε μεγάλο ποσοστό από τον ανθρώπινο οργανισμό, αυτό που μπορείτε να κάνετε, ειδικά αν έχετε πρόβλημα με χαμηλή φερριτίνη είναι να μην τις συνδυάζετε με γαλακτοκομικά προϊόντα όπως τυρί και γιαούρτι κατά τη διάρκεια του γεύματος και 2 ώρες μετά, αλλά να συνοδεύετε το πιάτο σας με πηγές βιταμίνης c όπως πορτοκάλι, ακτινίδιο (αμέσως μετά το γεύμα), ντομάτα και πιπεριά.

Μη ξεχάσετε να προσθέσετε λεμόνι ή ξύδι για έξτρα βιταμίνη c και γεύση!