Το ντους έχει χαρακτηριστεί από βασική ανάγκη έως και μία μορφή self-care. Κι ενώ σίγουρα μας χαλαρώνει, δεν είναι λίγοι εκείνοι που βγαίνοντας από το μπάνιο έχουν το ίδιο αίσθημα ευεξίας. Αντ’αυτού μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με την ερεθισμένη επιδερμίδα και το έντονο αίσθημα της φαγούρας, όπως αναφέρει το vita.

Γιατί έχω φαγούρα μετά το ντους;

Μερικές από τις βασικότερες αιτίες για την ερεθισμένα επιδερμίδα μετά το ντους, περιλαμβάνουν:
Ξηρή επιδερμίδα

Το ξηρό δέρμα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι εμφανίζουν φαγούρα στο δέρμα μετά το ντους. Η ξηρότητα μπορεί να οφείλεται σε πολλά πράγματα, όπως πολύ χαμηλές ή ξηρές θερμοκρασίες, θέρμανση εσωτερικού χώρου που μειώνει την υγρασία στον αέρα ή το πλύσιμο του δέρματός σας πολύ συχνά.
Πολύ ζεστά ντους

Υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων: Εκείνοι που προτιμούν το ντους με χλιαρό νερό και εκείνοι που λατρεύουν τα εξαιρετικά ζεστά ντους. Εάν ανήκετε στην τελευταία κατηγορία, πιθανότατα είναι η υψηλή θερμοκρασία στο νερό που μπορεί να προκαλεί φαγούρα στο δέρμα σας.

«Όταν τελειώσετε το ντους ή το μπάνιο σας, το νερό που έχει μείνει στο δέρμα σας εξατμίζεται και, όπως συμβαίνει, απορροφά υγρασία από το δέρμα σας», μας εξηγεί η δρ Sandra Lee, δερματολόγος. «Αυτή η ξηρότητα επιδεινώνεται με το καυτό ντους, επειδή η θερμότητα εντείνει την εξάτμιση».
Προσέξτε το σαπούνι

«Η βαριά χρήση σαπουνιών και καθαριστικών αφαιρεί τα φυσικά έλαια που ενυδατώνουν το δέρμα μας από το σώμα μας» επισημαίνει η δρ Sandra Lee. «Αυτό οδηγεί σε περισσότερη ξηρότητα και η ξηρότητα οδηγεί σε φαγούρα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ερυθρότητα και απολέπιση».
Πώς θα ανακουφιστείτε

Για να ανακουφιστείτε μπορείτε να δοκιμάσετε:
Κάντε πιο σύντομα, πιο δροσερά ντους

Το να κάνετε σύντομο, δροσερό ντους είναι το πρώτο (και ευκολότερο!) πράγμα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να απαλλαγείτε από την ενοχλητική φαγούρα. Να έχετε κατά νου ότι θέλετε η θερμοκρασία του νερού να είναι ζεστή και όχι καυτή.
Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο σαπούνι

Εάν έχετε την εντύπωση ότι το σαπούνι σας μπορεί να σας προκαλεί φαγούρα, η δρ Sonia Batra, πιστοποιημένη δερματολόγος συνιστά τη μετάβαση σε ένα απαλό καθαριστικό που προορίζεται για ξηρό, ευαίσθητο δέρμα.

Σκληρά σαπούνια με έντονα χρώματα, ισχυρούς αφρούς και φανταχτερά αρώματα θα στεγνώσουν μόνο το δέρμα σας, ακόμη περισσότερο, προειδοποιεί. Όσο πιο απλό είναι το καθαριστικό, τόσο το καλύτερο.
Εφαρμόστε ενυδατική κρέμα πριν να στεγνώσετε εντελώς

Παρόλο που το πρώτο σας ένστικτο μπορεί να είναι να πιάσετε την πετσέτα σας για να στεγνώσετε μόλις βγείτε από το ντους, ίσως θέλετε να εφαρμόσετε την ενυδατική σας κρέμα όσο η επιδερμίδα σας είναι ακόμα νωπή και δεν έχει στεγνώσει πλήρως.

Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε ξανά ενυδατική κρέμα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, όπως απαιτείται. Φροντίστε να μείνετε μακριά από ενυδατικές κρέμες με αρώματα καθώς μπορούν να δημιουργήσουν ερεθιστικές αντιδράσεις, εντείνοντας την δυσφορία.