Το κλασικό παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό γαλακτοκομικό προϊόν με χαμηλά λιπαρά, πλούσια γεύση και χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Θεωρείται ένα φυσικό καλλυντικό με αντιγηραντική δράση, αλλά και ένα πολύτιμο εργαλείο για το σύνολο του οργανισμού, όπως αναφέρει το ygeiamou.

Τα προβιοτικά μας κρατάνε υγιείς και χαρούμενους
Το γιαούρτι περιέχει πολλά προβιοτικά, δηλαδή υγιεινά βακτήρια που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση των στομαχικών προβλημάτων, όπως η διάρροια και ο πόνος.

«Τα βακτήρια αυτά ζουν φυσιολογικά στο έντερό μας και μας κρατούν υγιείς. Χωρίς μια σωστή ισορροπία καλών βακτηρίων από τα προβιοτικά, τα πολλά ‘κακά’ βακτήρια μπορεί να συσσωρευθούν και να βλάψουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα«, αναφέρει η πιστοποιημένη διατροφολόγος Shane Griffin.

Και καθώς το στρες και τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να πυροδοτήσουν στομαχικά προβλήματα, το έντερο στέλνει σημάδια και με άλλο τρόπο. Μια μελέτη βρήκε ότι τα προβιοτικά μπορούν, επίσης, να επηρεάσουν τον εγκέφαλο, ενώ άλλοι ότι μειώνουν την τάση του ατόμου για δυσφορία και σκέψεις θλίψης ή πρόκλησης πόνου σε άλλους ή στο ίδιο.

Το ασβέστιο είναι το κλειδί για μια καλή υγεία
Ένα άλλο όφελος του γιαουρτιού είναι ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, το οποίο συμβάλλει στο «χτίσιμο» δυνατών μυών και στη λειτουργία ζωτικών οργάνων. Επειδή το σώμα δεν παράγει από μόνο του ασβέστιο, η έλλειψή του μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη (το ύψος) των παιδιών και να αυξήσει τον κίνδυνο των ενηλίκων για οστεοπόρωση.

Μια μερίδα γιαουρτιού περιέχει 18,7% των καθημερινών αναγκών σε ασβέστιο, ενώ αποτελεί και εξαιρετική επιλογή για τους ηλικιωμένους που θέλουν να διατηρήσουν την υγεία των οστών τους.

Η απαραίτητη για τον οργανισμό βιταμίνη Β12
Το σώμα χρειάζεται τη βιταμίνη Β12 για τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τις εγκεφαλικές λειτουργίες και τη σύνθεση του DNA. «Πολλοί επιλέγουν τα συμπληρώματα βιταμίνης Β12, αλλά το γιαούρτι προσφέρει μια ισχυρή, φυσική εναλλακτική, καθώς περιέχει το 21,3% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού.

Οι χορτοφάγοι συνήθως παρουσιάζουν έλλειψη της Β12 επειδή η βιταμίνη βρίσκεται φυσικά στα ζωικά προϊόντα, όπως το ψάρι, το κρέας και τα αυγά. Το γιαούρτι, λοιπόν, αποτελεί έναν εξαιρετικό, χορτοφαγικό τρόπο να προσθέσουμε βιταμίνη Β12 στη διατροφή μας.

Το κάλιο που εξισορροπεί το νάτριο
Μια μερίδα γιαουρτιού μπορεί να προσφέρει έως και το 6,8% της ημερήσιας πρόσληψης σε κάλιο, το οποίο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και εξισορροπεί τα επίπεδα του νατρίου στο σώμα. Ένας άνθρωπος που έχει υψηλά επίπεδα νατρίου ή ακολουθεί μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, καλό θα είναι να καταναλώνει τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ώστε το σώμα να αποβάλει την πλεονάζουσα ποσότητα νατρίου.