Τα Υψηλά Αλώνια αποτελούν και φέτος το επίκεντρο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Πατρέων και ο Πολιτιστικός Οργανισμός για την απελευθέρωση της Πάτρας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Οι φετινές εκδηλώσεις «άνοιξαν» το βράδυ του Σαββάτου 2 Οκτωβρίου, με την πραγματοποίηση της συνάντησης Χορωδιών της πόλης, οι οποίες ερμήνευσαν έργα του μεγάλου Έλληνα δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, η «Παιδική Χορωδία της Πολυφωνικής, το Γυναικείο Φωνητικό Σχήμα «ΕΜΕΛΕΙΑ» της Πολυφωνικής, ο Μουσικό Όμιλος Πατρών «Ορφέας»  - (Μικτό Φωνητικό Σύνολο Coro Avanti) και η Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Πατρών.

Τη συνάντηση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, με το κοινό να απολαμβάνει μιγαδικές ερμηνείες έργων που είναι βαθιά χαραγμένα στη μνήμη όλων και τα οποία είναι ταυτισμένα με τον Μίκη θεοδωράκη και το έργο του

Τον Μουσικό όμιλο Πατρών «Ορφέα» παρουσίασε ο πρόεδρος του ομίλου Αντώνης Χριστόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε και στο Μαέστρο Τριάντης του Μουσικού Ομίλου «ΟΡΦΕΥΣ» και το πως που γλύτωσε το εκτελεστικό απόσπασμα τελευταία στιγμή, καθώς θύματα και στόχος των κατοχικών αρχών και των μεθόδων τους ήταν και οι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού.

Τη χορωδία δωματίου του Δημοτικού Ωδείου Πατρών παρουσίασε η κ. Κατερίνα Φιλιππάτου μέλος της Ορχήστρας. Το Γυναικείο Φωνητικό Σχήμα «ΕΜΕΛΕΙΑ» της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών και  την Παιδική Χορωδία της Πολυφωνικής παρουσίασε η γραμματέας της χορωδίας Αθανασία Παπασταύρου. 

 Το μέλος του Δ.Σ. στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων Χριστίνα Κλωνιζάκη στο σύντομο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στην ενεργό συμμετοχή του Μίκη Θεοδωράκη στην αντίσταση, τονίζοντας ότι πάλεψε οργανωμένα μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, παραθέτοντας ένα απόσπασμα από τη δική του αναφορά για τον αγώνα: «Όλα άρχισαν και όλα κυριεύτηκαν τη μέρα που κατακτήσαμε την αξιοπρέπειά μας, την τιμή μας και την ανθρωπιά μας, αντιτάσσοντας στον νόμο της ζούγκλας των ναζί τη δύναμη των όπλων μας. Εκείνη τη στιγμή που πρώτα αyyίξαμε ο καθένας μας το όπλο του και ξεκινάγαμε σ' έναν αyώνα ζωής και Θανάτου...». 

Την εκδήλωση παρακολούθησε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, Δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι καθώς και μέλη του Δ.Σ. στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων.