Η μυϊκή μάζα δεν επηρεάζει μόνο το πόσο καλλίγραμμο δείχνει το κορμί σας, αλλά σας βοηθάει επίσης να εκτελείτε καθημερινές δραστηριότητες (π.χ. να μεταφέρετε τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ), ενώ παράλληλα σας εξασφαλίζει υψηλότερο βασικό μεταβολισμό (οι θερμίδες που καίτε όταν δεν κάνετε απολύτως τίποτα) από το λίπος. Με λίγα λόγια, όταν αυξάνεται η μυϊκή μάζα σας, αυξάνεται και ο μεταβολισμός σας, όπως αναφέρει το vita.

Αν και μπορεί να παρατηρήσετε μια σχεδόν άμεση διαφορά στο μέγεθος των μυών σας μετά την προπόνηση με βάρη, αυτό δεν σημαίνει ότι αυξήθηκε η μυϊκή σας μάζα, αλλά πρόκειται για ένα προσωρινό πρήξιμο. Η πραγματική ανάπτυξη των μυών απαιτεί χρόνο, σωστή διατροφή και συνέπεια στις προπονήσεις σας. Χωρίς και τα τρία αυτά στοιχεία, είναι δύσκολο (έως και ακατόρθωτο) να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα.
Πρωτεΐνη για μυϊκή ενδυνάμωση

Η πρωτεΐνη αποτελείται από αμινοξέα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη δημιουργία των μυών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν δεν προσλαμβάνετε επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, η μυϊκή σας μάζα μπορεί να μειωθεί, κάτι που ενδεχομένως θα αντιληφθείτε από την απώλεια της δύναμής σας, την αλλαγή στο βάρος σας ή ακόμη και από το πώς εφαρμόζουν στο σώμα σας τα ρούχα σας.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη πρωτεϊνών για τους υγιείς ενήλικες είναι 0,8g/kg (για παράδειγμα, 56 g πρωτεΐνης για έναν άνθρωπο 70 κιλών και 46 g για έναν άνθρωπο 60 κιλών).
10 τροφές που βοηθούν στη μυϊκή ενδυνάμωση
1. Αυγό

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τα αυγά είναι σχεδόν συνώνυμα της πρωτεΐνης. Λαμβάνοντας υπόψη πόση πρωτεΐνη υπάρχει πραγματικά σε ένα αυγό – 6 γραμμάρια σε ένα μεγάλο αυγό και 7 σε ένα πολύ μεγάλο – δεν μας προκαλεί έκπληξη ότι οι περισσότεροι επιλέγουν αυτό το προσιτό και ευπροσάρμοστο τρόφιμο για να πάρουν την πρωτεΐνη τους.
2. Γιαούρτι

Το παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι είναι ένας από τους πιο νόστιμους τρόπους να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης, ενώ μπορεί να ικανοποιήσει την επιθυμία σας για γλυκό. Απλά προσθέστε του μερικά κομμάτια φρούτων και λίγο μέλι. Το γιαούρτι περιέχει 20 γραμμάρια πρωτεΐνης στα 200 γραμμάρια και είναι επίσης μια καλή πηγή ασβεστίου.
3. Τόνος

Ο τόνος είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης (31 γρ. πρωτεΐνης ανά 185 γρ. τόνου) και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Ενώ υπάρχουν πολλοί τρόποι να τον απολαύσετε, η πιο εύκολη και γρήγορη επιλογή είναι ο κονσερβοποιημένος τόνος. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να του προσθέσετε λεμόνι και λίγο μαρούλι και η υγιεινή σαλάτα σας είναι έτοιμη.
4. Κεφίρ

Αυτό το παχύρρευστο, κρεμώδες ρόφημα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (10 γρ. πρωτεΐνης ανά 1 φλ.), προβιοτικά και είναι επίσης πλούσιο σε γεύση. Κάτι ανάμεσα στο γάλα και το γιαούρτι, το κεφίρ μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τα πιο θρεπτικά smoothies.
5. Τυρί κότατζ

Εάν θέλετε ένα κρεμώδες, υγιεινό σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, τότε θα αγαπήσετε το τυρί κότατζ. Με 12 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μισό φλιτζάνι, το τυρί κότατζ είναι μία από τις καλύτερες επιλογές σνακ που μπορείτε να κάνετε όταν θέλετε να χάσετε βάρος. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με μερικά μύρτιλα, να το απλώσετε σε ένα κράκερ ολικής άλεσης, να το προσθέσετε στη σαλάτα σας ή να το απολαύσετε σκέτο.
6. Σολομός

Πλούσιος σε πρωτεΐνη, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D, ο σολομός δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή σας.
7. Στήθος γαλοπούλας

Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα αγαπητή στην ελληνική κουζίνα, όμως η γαλοπούλα αποτελεί μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης. Συγκεκριμένα, 85 γρ. μαγειρεμένο στήθος γαλοπούλας περιέχουν 26 γρ. πρωτεΐνης.
8. Φακές

Οι φακές και γενικά τα όσπρια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης και έχουν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι εμπεριέχουν κάποια απαραίτητα αμινοξέα (δομική ύλη της πρωτεΐνης). Για ακόμη μεγαλύτερη διατροφική αξία συνδυάστε τα με ρύζι. Το φακόρυζο ή το ρεβιθόρυζο θα σας τροφοδοτήσουν με έναν μοναδικό συνδυασμό αμινοξέων, παρέχοντας πρωτεΐνες που πλησιάζουν εκείνες του κρέατος.
9. Πασατέμπος

Ο πασατέμπος -ή αλλιώς κολοκυθόσπορος- είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη, ενώ παράλληλα υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, το οποίο βοηθά στη χαλάρωση των μυών. Δοκιμάστε, λοιπόν, να ρίξετε λίγο πασατέμπο στη σαλάτα σας.
10. Κινόα

Η κινόα είναι εξαιρετικά πλούσια σε πρωτεΐνες, αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ότι, σε αντίθεση με τις περισσότερες φυτικές τροφές, αποτελεί πηγή πλήρους πρωτεΐνης και τροφοδοτεί τον ανθρώπινο οργανισμό με τα απαραίτητα αμινοξέα, που δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η ποιότητα των πρωτεϊνών της μοιάζει με εκείνη των γαλακτοκομικών, του κρέατος, των πουλερικών και των ψαριών, που ανήκουν στην κατηγορία των πλήρων πρωτεϊνών. Παράλληλα, είναι καλή πηγή ασβεστίου, αντιοξειδωτικών και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, ενώ επίσης περιέχει φυτικές ίνες, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο και διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β.