Ο Οκτώβριος καθιερώθηκε ως μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τις γυναίκες στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί μια εκ των σημαντικότερων απειλών για την υγεία των γυναικών. Αποτελεί ταυτόχρονα όμως και περίτρανη απόδειξη της σημασίας και της αξίας της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιλαμβανόμενο τη σοβαρότητα της κατάστασης πιέζει πολλά χρόνια την Κομισιόν και το Συμβούλιο της ΕΕ να προωθηθεί η Ένωση για την Υγεία με τον καρκίνο να βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις της λίστας αντιμετώπισης ασθενειών στην Ευρώπη.
Τα στοιχεία στην Ευρώπη που σοκάρουν

Η ΕΕ επιβεβαιώνει ότι ο καρκίνος έχει γερά ποδάρια στις κοινωνίες και τον τρόπο ζωής του ανεπτυγμένου κόσμου. Με βάση τα στοιχεία του 2019, κάθε χρόνο καταγράφονται 3.7 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου, που αποτελούν το 23.4% των παγκόσμιων περιστατικών καρκίνου ενώ ο πληθυσμός της Ευρώπης αποτελεί μόνο το 9% του παγκόσμιου πληθυσμού. Από τα 3.7 εκατομμύρια περιστατικά καρκίνου τα 1.6 εκ. αοφορούν περιστατικά καρκίνου του μαστού στην ΕΕ.

Στην Ευρώπη, ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνά διαγνωσμένος από όλους τους όγκους και 1 στις 7 γυναίκες στην ΕΕ διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου στη ζωή τους.
Η ελληνική περίπτωση

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής», ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου που χτυπάει τις γυναίκες. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα γίνονται 6000 νέες διαγνώσεις και 1 στις 8 Ελληνίδες θα νοσήσει σε κάποια φάση της ζωής της.
Πρόληψη-Έγκαιρη Διάγνωση

Είναι ιδιαίτερα στενάχωρο το γεγονός ότι στο σύνολο των θανάτων που οφείλονται σε κάποια μορφή καρκίνου, το 50% θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν αξιοποιούνταν οι υφιστάμενη γνώση σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου. Αυτό το ποσοστό δίνει το Διεθνές Γραφείο Ερευνών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον Καρκίνο.

Αυτά δεδομένα επιβεβαιώνουν τη ζωτική ανάγκη για εξαντλητική ενημέρωση και την ύπαρξη σύγχρονων και επαρκών δομών υγείας για ολοκληρωμένο προληπτικό έλεγχο και στήριξη των ασθενών. Είναι σίγουρο ότι ο προσωπικός έλεγχος και οι συμβουλές που δίνουν οι γιατροί για το πώς οι γυναίκες πρέπει να ελέγχουν το σώμα τους δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ευθύνη της πολιτείας στη διαδικασία.

Ήδη από το σχολείο, όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί, είναι απαραίτητη η εκστρατεία ενημέρωσης, στα κορίτσια αλλά και συνολικά στη μαθητική κοινότητα, σχετικά με τα τρομερά πλεονεκτήματα του προληπτικού ελέγχου και συγκεκριμένα της μαστογραφίας, σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του μαστού. Αλλά σίγουρα και δομές υγείας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο μπορούν να προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα απέναντι στον ύπουλο εχθρό.
Η στρατηγική για Ένωση τη Υγείας

Η πανδημία έδωσε με πολύ τρανταχτό τρόπο το κίνητρο των Ευρωπαίων αξιωματούχων για να προωθηθεί η ολοκλήρωση σε επίπεδο υγείας.

Από τον Νοέμβριο του 2020 η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα τη στρατηγική για την Υγεία στην ΕΕ. Στοχεύει σε ένα κοινό πλαίσιο αντιμετώπισης υγειονομικών κρίσεων αλλά και σε ένα σταθερό και μόνιμο πλαίσιο συντονισμού μεταξύ των συστημάτων υγείας των κρατών μελών.

Περιλαμβάνει πλάνο για την ανάπτυξη ενός ανταγωνιστικού τομέα έρευνας και παραγωγής φαρμάκων ώστε να καταστεί η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανίας κορυφαία και ο καρκίνος αποτελεί ειδικό κεφάλαιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής.

πρόληψη
έγκαιρη ανίχνευση
διάγνωση και θεραπεία
ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών και των επιζώντων

Σε αυτούς τους 4 πυλώνες καθορίζεται η Ευρωπαϊκή στρατηγική για την αντιμετώπιση του καρκίνου.