«Διαμαρτύρομαι επειδή η Μυρτώ χτυπήθηκε άδικα και δεν της έχει φερθεί το ελληνικό κράτος όπως έπρεπε και μας έχουν αφήσει στην τύχη μας», δήλωσε η Μαρία Κοτρώτσου, μητέρα της Μυρτώς, η οποία πριν από εννέα χρόνια κακοποιήθηκε σεξουαλικά από έναν νεαρό Πακιστανό στην Πάρο και έκτοτε έχει μείνει καθηλωμένη σε κρεβάτι με 100% αναπηρία.

Τόσο το διοικητικό πρωτοδικείο όσο και το διοικητικό εφετείο έχουν απορρίψει το αίτημα για αποζημίωση, με τη μητέρα του άτυχου κοριτσιού να προσφεύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. Διεκδικεί ως αποζημίωση για ηθική βλάβη το ποσό των 200 χιλιάδων ευρώ και μηνιαίως την καταβολή 2.900 ευρώ για τα έξοδα νοσηλείας της Μυρτώς.

Το πρωί στο Α΄ Τμήμα του ΣτΕ συζητήθηκε η αίτηση της Μαρίας Κοτρώτσου, με την οποία ζητάει να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση που απέρριψε το αίτημα καταβολής αποζημιώσεων.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Σπύρος Βλαχόπουλος, επισήμανε ότι ο δράστης επί δύο χρόνια ζούσε παράνομα στην Ελλάδα, χωρίς καμία αρμόδια κρατική αρχή να το γνωρίζει και χωρίς να έχει καταγραφεί από κάποια αρχή ότι διαμένει στην χώρας μας. Και προσέθεσε ότι ήταν αγνώστου διαμονής και η ανωνυμία του αυτή του έδωσε τη δυνατότητα να κινείται όπως εκείνος ήθελε.

Σύμφωνα με την πλευρά της Μυρτώς υπάρχει απόλυτη αιτιώδης συνάφεια
μεταξύ των παραλείψεων των αρμοδίων οργάνων του Δημοσίου και του τραγικού αποτελέσματος που επέφερε ο δράστης στο θύμα. Μάλιστα ο κ. Βλαχόπουλος τόνισε ότι η μειοψηφία της εφετειακής απόφασης που απέρριψε το αίτημα της οικογένειας, αναφέρει ότι ο δράστης κινείτο εκτός του πεδίου της έννομης τάξης.

Σύμφωνα με τον κ. Βλαχόπουλο, οι αστυνομικές αρχές ήταν υποχρεωμένες να συλλάβουν τον παράνομα εισερχόμενο στην Ελλάδα, να τον παραπέμψουν στη Δικαιοσύνη ή να τον επαναπροωθήσουν στη χώρα προέλευσης του.

Σε άλλο σημείο ο συνήγορος της οικογένειας, ανάφερε ότι το γεγονός ότι ο αλλοδαπός δράστης κατάφερε να διαβιώσει στην χώρα μας για δυο χρόνια παράνομα (χωρίς χαρτιά εισόδου και με ανασφάλιστη εργασία) «βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την εγκληματική συμπεριφορά που επέδειξε, ήτοι με την απόπειρα δολοφονίας της Μυρτούς και τον βιασμό της. Κατά συνέπεια, υφίσταται «αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των παραλείψεων στις οποίες προέβησαν τα όργανα της Πολιτείας και της ζημίας που υπέστη η Μυρτώ.
Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του Δημοσίου (ΝΣΚ) Ιωάννης Καλαμάρας δεν παραστάθηκε στο δικαστήριο, καθώς προηγουμένως είχε καταθέσει δήλωση παράσταση πριν τη συζήτηση.

Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του η οποία αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες.
Εξω από το δικαστικό Μέγαρο του ΣτΕ η μητέρα της άτυχης 23χρόνης σε δηλώσεις της ανέφερε:

«Έχω έρθει στο Συμβούλιο της Επικρατείας εντελώς συμβολικά, καθώς δεν μπορώ να συμμετέχω στη συζήτηση αναίρεσης. Διαμαρτύρομαι επειδή η Μυρτώ χτυπήθηκε άδικα και δεν της έχει φερθεί το ελληνικό κράτος όπως έπρεπε

Μας έχουν αφήσει στην τύχη μας. Μέχρι το 2017 ζούσαμε μέσα στα νοσοκομεία και στο κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα δωρέαν, αλλά δεν μπορείς να ζεις για πάντα στα νοσοκομεία. Έπρεπε να επιστρέψουμε στο σπίτι, το σπίτι μας το έχουν παραχωρήσει. Υπάρχουν τεράστια έξοδα. Καταλύσεις, αδυνατεί το μυϊκό σύστημα και με μια λοίμωξη ο ασθενής μπορεί να φύγει. Άτομα σαν τη Μυρτώ δεν ζουν πολλά χρόνια. Σκοπός μου είναι να ζήσει όσο το δυνατόν περισσότερο και καλά.

Ζητάμε 2.900 ευρώ μηνιαίως. Το κράτος δεν έχει δώσει τίποτα εφάπαξ για να του λείψουν τα χρήματα αυτά. Άτομα που είναι όπως η Μυρτώ δεν μιλάνε, δεν τρώνε, δεν κινούνται, έχει 100% αναπηρία.

Ας ανοίξει ο δρόμος και για άλλα παιδιά, μιλάμε για ένα άτομο που δεν μπορεί ούτε καν να γυρίσει πλευρό στο κρεβάτι μόνο του.
Ερώτηση δημοσιογράφου: Η ψυχολογική κατάσταση της Μυρτώς ποια είναι;
Δεν ξέρω, δεν μιλάει, δεν μπορώ να μαντέψω τα συναισθήματα. Μόνο ναι ή όχι λέει. Πιστεύω ότι καταλαβαίνει και δεν θέλω να την επιβαρύνω.
Έχει χάσει τα πάντα από όσα μπορεί να χαρεί ένας άνθρωπος.
Ίσως αν βγει μια θεραπεία να επανέλθει, ο Θεός ξέρει…

Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχω δει ανθρώπους που είναι σε άγρυπνο κώμα και ακούν και καταλαβαίνουν.
Έχω δυο σκυλιά. Ας δείξουνε την ίδια ευαισθησία στους ανθρώπους
Οι νόμοι να γίνουν αυστηρότεροι, τα ισόβια να είναι ισόβια.
Νιώθω ότι υφίσταμαι έναν ρατσισμό, δεν είμαι ρατσίστρια
Δυστυχώς η Μυρτώ γεννήθηκε Ελληνίδα.
Αυτά που προσφέρουν στα προσφυγόπουλα να τα έδιναν και στο παιδί μου».