Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκλήθηκε εκτάκτως την Παρασκευή (1/10) για να συζητήσει τις πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας, χωρίς τα μέλη του να καταφέρουν, ωστόσο, να συμφωνήσουν σε μια κοινή ανακοίνωση.

Οπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, η συνεδρίαση με θέμα την Πιονγκγιάνγκ διήρκησε λίγο παραπάνω από μία ώρα -κεκλεισμένων των θυρών- και διεξήχθη έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ (μια σπάνια πρωτοβουλία από το 2017), της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

Στόχος της συνεδρίασης ήταν να συζητηθεί η εκτόξευση πυραύλου στις αρχές της εβδομάδας από τη Βόρεια Κορέα. Η Πιονγκγιάνγκ, ωστόσο, δεν πτοήθηκε και τις τελευταίες ώρες ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε επιτυχή δοκιμή ενός αντιαεροπορικού πυραύλου, που «ανέπτυξε πρόσφατα».

«Η Γαλλία ήθελε να εκδοθεί μια ανακοίνωση στον Τύπο, όμως η Ρωσία και η Κίνα είπαν πως δεν είναι η στιγμή κατάλληλη, ότι χρειάζεται χρόνος για να αναλυθεί η κατάσταση», βάσει των όσων ανέφερε στο AFP ένας διπλωμάτης χώρας-μέλους του Συμβουλίου, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Προς το παρόν η γαλλική διπλωματική αποστολή δεν είναι διαθέσιμη για να σχολιάσει σχετικά.