Μειωμένη αναμένεται η φετινή παραγωγή του ελαιόλαδου κατά τουλάχιστον 10% εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που κυριάρχησαν το περασμένο καλοκαίρι, αλλά και των φωτιών που ξέσπασαν σε αρκετές περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών στην Αιγιάλεια και στην Ηλεία.

Οι φωτιές της Ζήριας και των Καμαρών έκαψαν δεκάδες στρέμματα αγροτικής έκτασης, αρκετά εκ των οποίων αφορούσαν ελιές που αποτελούν μία από τις βασικές ασχολίες των αγροτών της περιοχής.

Ακόμα μεγαλύτερες ζημιές προκάλεσαν οι φωτιές που ξέσπασαν στην Ηλεία και ειδικότερα στην Αρχαία Ολυμπία όπου τα στρέμματα με ελιές είναι εκατοντάδες και κάθε χρόνο η συγκεκριμένη περιοχή έχει μεγάλη παραγωγή.

Όμως το μεγαλύτερο κακό έκανε ο παρατεταμένος καύσωνας των ημερών του Ιουλίου και του πρώτου δεκαημέρου του Αυγούστου που έκαψε τον καρπό της ελιάς, με αποτέλεσμα να πάει την παραγωγή πίσω.  

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η μείωση στην φετινή παραγωγή του λαδιού θα κυμανθεί στο 10%, ενώ τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι ώρας δείχνουν μία σημαντική αύξηση της τιμής του λαδιού που ακόμα δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει κανείς με ακρίβεια.

Η μειωμένη παραγωγή, σε συνδυασμό με τις καθορισμένες ανατιμήσεις που είναι να γίνουν και φέρνουν μία εξίσου σημαντική αύξηση στο ελαιόλαδο μπορεί να φέρει μια αύξηση που ίσως να ξεπεράσει το 30% σε σύγκριση με την τιμή που υπήρχε πέρυσι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση μόνο το κύμα ακρίβειας που έρχεται η τιμή του ελαιόλαδου θα ανέβει από 15% έως και 25%, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει τόσο για τους παραγωγούς, όσο και για τους καταναλωτές.

Ποιοτικότερο λάδι φέτος

Η μόνη θετική πρόβλεψη για το λάδι της φετινής χρονιάς έρχεται σε ότι αφορά το θέμα της ποιότητας του. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες και γεωπόνους που ασχολούνται με την ελιά και το λάδι, το φετινό λάδι παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν, αναμένεται να είναι μια από τις ποιοτικότερες σοδιές των τελευταίων ετών.

Αυτό θα είναι ένα αποτέλεσμα που θα οφείλεται κυρίως στην ανάπτυξη νέων μεθόδων για την καλλιέργεια της ελιάς και γενικότερα για την παραγωγή του λαδιού, εκ μέρους των αγροτών που δείχνουν να αφομοιώνουν τις νέες τεχνολογίες, αναπτύσσοντας την λεγόμενη γεωργία ακριβείας.

Σημειώνουμε ότι η συγκομιδή του λαδιού θα ξεκινήσει από τις αρχές του Νοεμβρίου και για τους περισσότερους παραγωγούς που ζουν μέσα από αυτή την καλλιέργεια και έχουν δεκάδες στρέμματα στην κατοχή τους, θα ολοκληρωθεί μετά από τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες.