Αν και ο όρος «ευαίσθητη επιδερμίδα» δεν είναι ιατρικά δόκιμος, η συγκεκριμένη έκφραση χρησιμοποιείται για να περιγράψει το δέρμα που ερεθίζεται εύκολα, από κάτι ελαφρύ όπως μία κοκκινίλα μέχρι κάτι έντονο όπως μία αλλεργική αντίδραση. Μήπως ταυτίζεστε με κάτι από αυτά; Κι αν ναι, γιατί συμβαίνει αυτό;

Τι είναι το ευαίσθητο δέρμα;
Περιγράφοντας μου το δέρμα σας ως ευαίσθητο, αυτό που καταλαβαίνω είναι πως πρόκειται για μία επιδερμίδα που εκδηλώνει εύκολα ερεθισμούς αντιδρώντας με συγκεκριμένα συστατικά ή εξωτερικούς παράγοντες. Τα συμπτώματα; Ποικίλουν, από ερυθρότητα και κνησμό μέχρι αίσθηση καύσου.

Να ανησυχήσετε;
Σίγουρα μπορεί σε κάποια στιγμή της ζωής σας να παρουσιάσετε μια ευαισθησία στο πρόσωπο ή το σώμα σας. Αν όμως μια κατάσταση επιμένει και τα συμπτώματα χειροτερεύουν ανεξάρτητα από τα προϊόντα περιποίησης που χρησιμοποιείτε, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ιατρό. Μια ευαίσθητη επιδερμίδα μπορεί, συχνά, να ελλοχεύει κάποια δερματική νόσο, όπως η ροδόχρους ακμή ή η ατοπική δερματίτιδα.

Γιατί έχετε ευαίσθητο δέρμα;
Η ευαισθησία οφείλεται άλλοτε σε εξωτερικές επιθέσεις (εναλλαγές θερμοκρασίας, ηλιακή ακτινοβολία κ.ά.) και άλλοτε σε συγκεκριμένα συστατικά που προκαλούν ερεθισμούς. Πιο συγκεκριμένα, την προστασία αναλαμβάνει φυσιολογικά ο εξωτερικός υδρολιπιδικός φραγμός, ο οποίος αποτελείται από λιπίδια (ceramides). Στην περίπτωση που έχετε ευαίσθητο δέρμα, αυτός ο επιδερμικός φραγμός είναι πιο αδύναμος, μη επιτελώντας σωστά το ρόλο του, δηλαδή τη συγκράτηση της υγρασίας στο εσωτερικό της επιδερμίδας και την εμπόδιση εισχώρησης ανεπιθύμητων παραγόντων στο εσωτερικό της.

Είναι σημαντικό βέβαια να θυμάστε πως καθώς μεγαλώνετε, ο υδρολιπιδικός φραγμός αποδυναμώνεται και δε συγκρατεί την υγρασία όσο παλιότερα, γι’αυτό και με το πέρασμα του χρόνου η επιδερμίδα σας γίνεται πιο ξηρή και ευνοείται η γήρανσή της, συμβουλεύει ο γιατρός Ιάκωβος Γκόγκουα.