Ο Πατρινός ηθοποιός Νίκος Δερτιλής και η παράσταση της «Μήδειας» που ανεβαίνει στο θέατρο Μπάγκειον, «σκίζει» από κάθε άποψη, με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Γεωργαλά (εξίσου Πατρινός) να έχει αποσπάσει πολύ καλές κριτικές για τη δουλειά που έχει παρουσιάσει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η παράσταση αυτή επιλέχτηκε από μια ομάδα κριτικών του θεάτρου από την Ιαπωνία που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, πηγαίνοντας από θέατρο για τις ανάγκες ενός περιοδικού, που εκδίδεται υπό την αιγίδα της Unesco, ως μια αυθεντική παράσταση της αρχαίας γραμματείας που μπορεί να εκπροσωπήσει την Ελλάδα και το ελληνικό θέατρο στις σελίδες του.

Όμως αυτή ήταν ίσως η κορύφωση των διακρίσεων. Οι διακρίσεις για τη «Μήδεια» του Μπάγκειον ξεκινούν μέσα από τις κριτικές των ειδικών του θεάτρου που έχουν έρθει να την δουν από κοντά, οι οποίες είναι τουλάχιστον διθυραμβικές, αλλά και μέσα από την αναγνώριση του κόσμου, καθώς κάθε φορά όταν παίζεται, το θέατρο είναι γεμάτο.

Ο Νίκος Δερτιλής που στο καστ έχει έναν διπλό ρόλο αυτό του Κρέοντα και του Αιγέα τονίζει για την επιτυχία της. «Ο Δημήτρης Γεωργαλάς με την σκηνοθεσία του δεν αφαιρεί από την σπουδαιότητα του κειμένου και της σπουδαίας μετάφρασης του Γιώργου Χειμωνά αλλά προσθέτει σε όλα αυτά που πραγματεύεται αυτό το έργο και αυτό λένε και οι κριτικοί που ήρθαν και είδαν το έργο.

Πρόκειται για ένα ύμνο στη γυναίκα, σε μία παράσταση γεμάτη από συμβολισμούς που παίζεται σε ένα χώρο όπως το θέατρο αυτό, το οποίο έρχεται για να δέσει με τους συμβολισμούς αυτούς, εκφράζοντας την φθορά της Μήδειας μέσα από τον κόσμο του Ευριπίδη».

Η παράσταση είναι πλέον στον τελευταίο της κύκλο, δεν πρόκειται να ξανανέβει ύστερα από τουλάχιστον μία τριετία, καθώς θα παίζεται έως τις 31 Οκτωβρίου. Οπότε όσοι δεν την έχουν δει καλό θα ήταν να σπεύσουν.


Τι ετοιμάζει και που συμμετέχει

Πάντως, ο Νίκος Δερτιλής θα έχει αυτόν τον χειμώνα μια έντονη δράση γύρω από τα θεατρικά και κινηματογραφικά πράγματα. Ολοκληρώνοντας την παράσταση «Κάντω Τζαβέλα» που έκανε και αυτή μια αρκετά καλή εντύπωση στους κριτικούς και στο κοινό, συμμετέχει μετά το τέλος των παραστάσεων της Μήδειας, σε μια σειρά νέων projects.

Συγκεκριμένα με την ίδια ομάδα της Μήδειας και της προσθήκης δύο ακόμα ηθοποιών θα ξεκινήσουν τις πρόβες για τις ανάγκες μιας παράστασης που πρόκειται να ανέβει στο σανίδι από το νέο έτος.

Επίσης, με μια ομάδα καλλιτεχνών «Αλφα μικρό Μια συντροφιά ονειροπόλων» που έχει δημιουργηθεί από τον γνωστό σε όλους Κώστα Γάκη  - η ομάδα αυτή  έχει επανδρώσει το θέατρο Άλφα του Στέφανου Ληναίου και της Έλλης Φωτίου -  ετοιμάζουν από κοινού  μία σειρά νέων δράσεων που έχουν να κάνουν κυρίως με το θέατρο, αλλά και με κάθε μορφή τέχνης.

Πρόκειται για μια ομάδα αυτοσυντήρητη που δίνει καλλιτεχνικές εκφράσεις στον κόσμο για θέματα που απασχολούν την κοινωνία στο σήμερα και η οποία έχει έναν χρόνο ήδη δημιουργίας, αλλά λόγω της πανδημίας, είχε μια περιορισμένη δράση κυρίως στο διαδίκτυο αλλά από φέτος θα μας απασχολήσουν περισσότερο.

Πλέον αρκετά πράγματα που ετοιμάζει είναι στα σκαριά. Σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει το νέο ντοκιμαντέρ 6 Επεισοδίων από τον ΣΚΑΙ "Οι ήρωες 1821" όπου παίρνει μέρος στο ρόλο του Νικηταρά. 

Τέλος, σε λίγες μέρες από τώρα ο Νίκος Δερτιλής ξεκινάει τα γυρίσματα για την νέα  ταινία του Βασίλη Μαζωμένου «Καθαρτήριο», γυρίσματα που θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου και η ταινία θα βγει στις αίθουσες την άνοιξη του 2022.