Στον δρόμο αναμένεται να βρεθούν 36 συμβασιούχοι της πρώην ΕΒΟ Αιγίου (νυν ΕΑΣ), έτσι όπως τους έχει ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με το αιτιολογικό της απόλυσης, έχει να κάνει με τη λήξη της σύμβασης τους που δεν ανανεώνεται από τη στιγμή που δεν υπάρχει πρόγραμμα παραγωγής στη βιομηχανία όπλων, παρά τις δεσμεύσεις που είχαν δοθεί.

Από τη στιγμή που δεν έτρεξε πρόγραμμα παραγωγής βιομηχανίας όπλων, ήταν λογικό να υπάρξουν επιπτώσεις και να την πληρώσουν με αυτόν τον τρόπο οι εργαζόμενοι που ουσιαστικά έχουν απομείνει χωρίς αντικείμενο εργασίας. Η ουσία του όλου ζητήματος είναι γιατί δεν έτρεξε ένα τέτοιο πρόγραμμα και ποιος έχει την ευθύνη για αυτό;

Σύμφωνα με αρκετούς εργαζόμενους το όλο θέμα έχει να κάνει με την πολιτική που ακολουθεί η συγκεκριμένη κυβέρνηση η οποία την ίδια στιγμή που προχωράει σε αγορές από την Γαλλία και από άλλες χώρες του εξωτερικού για τα αμυντικά συστήματα της χώρας, δεν έχει βρει τον τρόπο για να αναβαθμίσει ένα εργοστάσιο κρατικό που κάποτε αποτελούσε σημείο αναφοράς για τον τομέα του.

Από τη στιγμή που δεν θα βρεθεί ένα αντικείμενο εργασίας και δεν μπορέσει το εργοστάσιο να μπει σε ένα πρόγραμμα παραγωγής, τότε εκτός από τους 36 συμβασιούχους, κινδυνεύουν και άλλοι τουλάχιστον 100 εργαζόμενοι που απασχολούνται εκεί, χωρίς όμως να κάνουν κάτι. 

Αυτό σημαίνει ότι πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος του κλεισίματος του εργοστασίου προς τον οποίο βαδίζει με μαθηματική ακρίβεια, εφόσον δεν γίνουν κάποιες ριζικές παρεμβάσεις που θα ανατρέψουν αυτή την κατάσταση.

Υπάρχει επίσης και το ενδεχόμενο του "ξαφνικού" θανάτου με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους εργαζόμενους, αλλά και την περιοχή. 

Μεγάλωσε γενιές

Το εργοστάσιο της ΕΒΟ στο Αίγιο έδινε εργασία και απασχόληση για δεκαετίες σε αρκετούς Αιγιώτες, αλλά και Πατρινούς, με πολλούς εργαζόμενους να έχουν μεγαλώσει μέσα από αυτό τις οικογένειες και τα παιδιά τους.

Αποτελεί ένα από τα τελευταία ψήγματα της αμυντικής κρατικής βιομηχανίας της χώρας μας. Ένα ενδεχόμενο λουκέτο εκτός από οικονομικό πλήγμα για την περιοχή θα είναι ένα ακόμα χτύπημα στην κρατική παραγωγή.

Σημειώνουμε ότι ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης, σε μια από τις πρόσφατες επισκέψεις του είχε προτείνει να στραφεί η προσοχή προς την μαζική παραγωγή ενός νέου σύγχρονου εθνικού ντουφεκιού που θα μπορέσει να αντικαταστήσει το παραδοσιακό ντουφέκι G3.

Το ενδεχόμενο αυτό θα έδινε ζωή στο εργοστάσιο και θα δημιουργούσε και νέες θέσεις εργασίας. Τίποτα όμως δεν έγινε προς αυτή την κατεύθυνση. Πλέον οι εξελίξεις αναμένονται να είναι δυσμενείς, παρά τις προσπάθειες που γίνονται εκ των υστέρων, από βουλευτές και φορείς, για να αλλάξουν τα πράγματα.