Διεύρυνση των απωλειών ανθρώπινων ζωών λόγω της κορωνοϊού, το επερχόμενο φθινόπωρο και χειμώνα, προβλέπει ο Γιώργος Ατσαλάκης.

Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης στο Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης καλεί μάλιστα την πολιτεία να λάβει έγκαιρα και στοχευμένα μέτρα για την επέκταση των εμβολιασμών.

Την ώρα που το τραγικό κόστος της πανδημίας φθάνει στους 4,7 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν υποκείμενα νοσήματα, ο Έλληνας Καθηγητής, που μελετά στενά την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, επισημαίνει μέσω του iefimerida.gr τις τεράστιες επιπτώσεις αλλά και τους κινδύνους που κρύβει το επόμενο διάστημα.
Είμαστε πίσω στους εμβολιασμούς σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες

«Πέρα από τις επιπτώσεις στην υγεία, υπάρχουν ακόμα σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές απώλειες σε όλο τον κόσμο. Μια ευνοούμενη πολιτεία πρέπει πρώτα και κύρια να προστατεύσει τους πραγματικά ευάλωτους και αδύναμους μπροστά στην πανδημία. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, καθώς θα έχουμε διεύρυνση των απωλειών», λέει ο κ. Ατσαλάκης και σχολιάζει ότι στη χώρα μας το φθινόπωρο ξεκίνησε έχοντας εμβολιαστεί μόνο το 56% του πληθυσμού με δύο δόσεις. Αντίστοιχα ποσοστά σε άλλες μεσογειακές χώρες, αναδεικνύουν πόσο χαμηλό είναι αυτό το ποσοστό εμβολιασμού. Στη Γαλλία οι πλήρως εμβολιασμένοι φθάνουν στο 64%, στην Ιταλία το 66%, στην Ισπανία το 77% και στην Πορτογαλία το 83%.

Ιδανικές οι συνθήκες για υπερμετάδοση του κορωνοιού το επόμενο διάστημα

Όπως τονίζει: «Το συνολικό χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων, το υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων στις ηλικίες πάνω από των 60 ετών, περίπου το 20%, η χαμηλή φθινοπωρινή θερμοκρασία και το άνοιγμα των σχολείων διαμορφώνουν ιδανικές συνθήκες υπέρ-μετάδοσης του ιού το επόμενο χρονικό διάστημα στην χώρα μας. Οι μαθητές, άθελα τους, θα μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι τους. Στη συνέχεια στους γονείς τους και στη συνέχεια στους ηλικιωμένους της οικογένειας. Ήδη, τα πρώτα δεδομένα επιβεβαιώνουν τα αυξημένα κρούσματα στους μαθητές και προδιαγράφουν την διαδρομή του ιού από τα σχολεία προς τους ανεμβολίαστους και κυρίως προς τους ηλικιωμένους».
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ατσαλάκης εξηγεί ότι οι προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας θα πρέπει να εστιαστούν στο να εμποδίσουν να φθάσει ο ιός, στα ηλικιωμένα ανεμβολίαστα άτομα άνω των 60 ετών όπου μπορούν να υπάρξουν απώλειες ζωών.

Η πανδημία των ανεμβολίαστων είναι γεγονός με βάση τα στοιχεία

«Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Αγγλία το 98% των θανάτων αφορούν μη εμβολιασμένα άτομα. Με βάση τα στοιχεία του Ισραήλ, το 90% των σοβαρών νοσηλίων άνω των 60 ετών προέρχονται από τους μη εμβολιασμένους. Το υπόλοιπο 10% σοβαρών νοσηλειών αφορά εμβολιασμένα άτομα με υποκείμενα νοσήματα κατά ποσοστό 94%. Η τρίτη δόση εμβολιασμού για τους έχοντες υποκείμενά νοσήματα θα μειώσει τους θανάτους όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία από το Ισραήλ. Πρόσφατα δεδομένα της Ιταλίας επιβεβαιώνουν ότι τα εμβόλια προστατεύουν κατά 93% από την νοσηλεία, κατά 96% από την εισαγωγή στις ΜΕΘ και κατά 96% από τους θανάτους», δηλώνει.
Ο κίνδυνος αυξάνεται εκθετικά μεταξύ εκείνων που δεν τηρούν τα μέτρα και είναι ανεμβολίαστοι

Για τον Καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης στο Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης, απαιτούνται από την πολιτεία συγκεκριμένες ενέργειες για την προστασία των ανεμβολίαστων. Το ιδανικό, όπως σημειώνει στο iefimerida.gr, θα ήταν να αυξηθούν οι εμβολιασμοί στους άνω των 60 ετών πράγμα δύσκολο καθόσον δεν υπάρχει προθυμία.
«Οπότε η τήρηση των στοιχειωδών μέτρων προστασίας είναι επιβεβλημένη. Μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας όταν ερχόμαστε σε επαφή με ανεμβολίαστους ηλικιωμένους, η τήρηση των αποστάσεων, πλύσιμο χεριών, εξαερισμός χώρων κλπ. θα πρέπει να τονιστεί να τηρούνται ευλαβικά απ’ όλους και κυρίως από τους μη εμβολιασθέντες. Τα δεδομένα δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου σταδιακά να έρθουμε όλοι πλέον σε επαφή με το ιό. Μόνο ο εμβολιασμός ή η σχολαστική τήρηση των μέτρων μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση. Ο κίνδυνος αυξάνεται εκθετικά μεταξύ εκείνων που δεν τηρούν τα μέτρα και είναι ανεμβολίαστοι», δηλώνει.

Αύξηση των εμβολιασμών και στοχευμένη καμπάνια ενημέρωσης

Σύμφωνα με τον κ. Ατσαλάκη, μια καμπάνια η οποία να εξηγεί τη διαδρομή που ακολουθεί ο ιός από το σχολείο προς τους ηλικιωμένους ίσως να βοηθήσει στην κατεύθυνση των εμβολιασμών και στην κατανόηση της αναγκαιότητας της τήρησης των μέτρων. «Πρέπει να πειστούν ολοένα και περσότεροι να εμβολιαστούν. Οι μη εμβολιασμένοι έχουν την τύχη και το προνόμιο να ζουν σε μια χώρα που έχει διαθέσιμα εμβόλια. Μένει μόνο να πάρουν την απόφαση τους. Μόνο με τους εμβολιασμούς θα καταφέρουμε να αποτρέψουμε τις μεταλλάξεις και να νικήσουμε την πανδημία ώστε να ξεκινήσει ξανά η ζωή στην ανθρωπότητα», καταλήγει.