Ούτε στο 30% δεν έχει φράσει ο ποδηλατόδρομος της Πάτρας όμως οι εργασίες που είχαν ξεκινήσει εκ νέου τον περασμένο Αύγουστο σταμάτησαν ξανά.  Συγκεκριμένα εδώ και τουλάχιστον πέντε μέρες δεν υπάρχει κανένα σημάδι που να λέει ότι τα έργα προχωρούν.

Ο ποδηλατόδρομος έτσι σταμάτησε για ακόμα μία φορά και το έργο έμεινε στη μέση, τουλάχιστον μέχρι νεότερας. Σύμφωνα με την δημοτική αρχή δεν υπάρχει καμία ειδοποίηση από πλευράς εργολαβίας για την διακοπή των εργασιών.

Όμως το συγκεκριμένο έργο είναι γνωστό ότι προχωράει με ρυθμούς χελώνας, κάτι που έχει να κάνει και με τον ανάδοχο, αλλά και με την κατάσταση που υπάρχει στο τομέα της αγοράς των οικοδομικών υλικών.

Όπως έχει τονίσει και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος Βασίλης Αϊβαλής το κόστος των οικοδομικών υλικών έχει πάρει μία αύξηση, σε ρυθμούς ράλι, από το 2021 και μετά, εξαιτίας της πανδημίας και των συνεπειών αυτής στην διεθνή αγορά.

Το γεγονός αυτό έχει βγάλει εκτός προγραμματισμού αρκετούς εργολάβους δημοσίων έργων που έχουν αναλάβει ένα project με συγκεκριμένο προϋπολογισμό και βλέπουν ξαφνικά τα νούμερα να ανεβαίνουν και το έργο να ξεφεύγει αρκετά από το αρχικό ποσό το οποίο είχε υπολογιστεί.

Επιπλέον, υπάρχει και το θέμα της χρηματοδότησης από τα προγράμματα μέσω των οποίων είναι να υλοποιηθεί το κάθε έργο. Τα χρήματα αυτά καθυστερούν και οι κατασκευαστικές εταιρείες που δεν έχουν πίσω τους την οικονομική δυνατότητα για να καλύψουν τις ανάγκες των εργασιών, δεν μπορούν να προχωρήσουν το έργο.

Στην περίπτωση του ποδηλατόδρομου συμβαίνει κάτι μεταξύ και των δύο. Το ζητούμενο είναι ότι ένα σημαντικό έργο για την Πάτρα που θα προσφέρει μια μεγάλη ανάσα στο κυκλοφοριακό και θα δώσει την δυνατότητα σε δεκάδες δημότες να μετακινούνται με το ποδήλατο τους, καθυστερεί σε μεγάλο βαθμό.

Στην δημοτική αρχή παραδέχονται ότι υπάρχει πράγματι μία καθυστέρηση στην εξέλιξη των εργασιών, αλλά διαβεβαιώνουν ότι το έργο θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί. Όμως υπάρχει και ένα ακόμα θέμα:

Κατά πόσο κάτω από αυτές τις συνθήκες το έργου του παραλιακού ποδηλατόδρομου θα γίνει όπως πρέπει, με βάση τη μελέτη και τις τεχνικές προδιαγραφές που αναφέρονται σε αυτή;