Καθημερινά τεστ, μοναχικά γεύματα, περιορισμένες εξόδους και αλληλεπιδράσεις: την επόμενη σεζόν, οι μη-εμβολιασμένοι παίκτες θα πρέπει να υπόκεινται σε πολύ περιοριστικά πρωτόκολλα κατά της Covid-19, που το NBA προσπαθεί να οριστικοποιήσει, σε συμφωνία με την ένωση παικτών (NBPA).

Το σχετικό υπόμνημα περίπου 65 σελίδων, που δημοσιοποιήθηκε από τον Τύπο, εστάλη το βράδυ της Τρίτης (28/09) στους 30 συλλόγους από τη λίγκα. Και οι περιορισμοί, που μοιάζουν πολύ με αυτούς που επιβλήθηκαν την περασμένη σεζόν, πριν να είναι διαθέσιμο το εμβόλιο, θα είναι αυστηροί για τους μη-εμβολιασμένους, που σήμερα αντιπροσωπεύουν το 10% του συνόλου των παικτών.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, οι παίκτες που παίζουν στο ΝΒΑ, θα πρέπει να υποβάλλονται σε καθημερινές εξετάσεις, κατά την διάρκεια των ημερών προπόνησης, ταξιδιού και αγώνα, σε αντίθεση με το επονομαζόμενο προσωπικό «επιπέδου 1», δηλαδή προπονητές και οποιονδήποτε άλλο εργαζόμενο που έχει εμβολιασθεί.

Οι εμβολιασμένοι παίκτες και το προσωπικό θα χρειασθεί να κάνουν τεστ μόνο εάν εμφανίσουν συμπτώματα, έλθουν σε επαφή με άτομο θετικό στον κορονοϊό ή το απαιτήσει μέλος του ιατρικού προσωπικού της ομάδας ή ιατρός του πρωταθλήματος.

Επιπλέον, στα μη εμβολιασμένα άτομα θα απαγορεύεται να τρώνε στο ίδιο δωμάτιο με άλλον παίκτη ή μέλος του προσωπικού του «επιπέδου 1» και θα πρέπει να κρατούν απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων από οποιοδήποτε άλλο άτομο. Επίσης, θα τους δοθεί ένα ντουλάπι όσο το δυνατόν πιο μακριά από εκείνα των άλλων παικτών.

Οι ομάδες έλαβαν επίσης οδηγίες να αποφεύγουν τους μη εμβολιασμένους ανθρώπους και να μην κάθονται δίπλα τους. Θα πρέπει να μένουν σπίτι τους τις ημέρες των εντός έδρας αγώνων και στο ξενοδοχείο της ομάδας σε εκτός έδρας αγώνες. Οι μόνες εξαιρέσεις, είναι οι ομαδικές δραστηριότητες και άλλες απαραίτητες δράσεις, όπως η αγορά ειδών ή η μεταφορά των παιδιών στο σχολείο.

Παράλληλα, οι μη-εμβολιασμένοι δεν θα επιτρέπεται να πηγαίνουν σε εστιατόρια, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, χώρους διασκέδασης ή μεγάλες εσωτερικές συγκεντρώσεις. Εκτός από τα μέλη της οικογένειάς τους, θα μπορούν να έχουν αλληλεπιδράσεις μόνο με έναν «περιορισμένο αριθμό συγγενών» που πρέπει να εξεταστούν εκ των προτέρων.

Εάν έλθουν σε επαφή με άτομο που νοσεί, θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για επτά ημέρες. Οι εμβολιασμένοι δεν θα τεθούν σε απομόνωση, εκτός από την περίπτωση «ασυνήθιστων συνθηκών», αλλά θα πρέπει να υποβληθούν σε καθημερινά rapid test για τις επόμενες επτά ημέρες.

Ένα μέτρο κοινό για όλους, είναι η χρήση μάσκας που θα είναι υποχρεωτική ανά πάσα στιγμή στις εγκαταστάσεις του συλλόγου (αποδυτήρια, προπονήσεις με βάρη, αίθουσες προπόνησης και θεραπείας), συμπεριλαμβανομένων των πάγκων κατά την διάρκεια αγώνων.

Οι μόνες εξαιρέσεις, είναι οι προπονητές, οι οποίοι δεν έχουν καμία υποχρέωση να καλύπτονται με μάσκα κατά την διάρκεια αγώνων και φυσικά οι παίκτες όταν παίζουν.

ΑΠΕ - ΜΠΕ