Μπαράζ περιστατικών έχουν συμβεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, με «αρνητές» να αμφισβητούν τα αίτια θανάτου για συγγενικά τους πρόσωπα που έφυγαν από τη ζωή, έχοντας προσβληθεί από κορωνοϊό.

Το γεγονός αυτό έχει φέρει μία μεγάλη ανησυχία στις τάξεις των γιατρών και των νοσηλευτών του νοσοκομείου που ενώ μάχονται για να σώσουν τις ζωές ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό, γνωρίζουν ότι την άλλη μέρα μπορεί να καθίσουν στο εδώλιο για να αποδείξουν ότι δεν είναι… ελέφαντες.

Τα περιστατικά όπου συγγενείς ατόμων που έφυγαν από τον κορωνοϊό αμφισβητούν τους ιατρικούς φακέλους, ζητώντας να εξεταστεί εκ νέου, έχουν πληθύνει το τελευταίο διάστημα και έχουν σαν αποτέλεσμα την διενέργεια νεκροτομών.

Όμως οι νεκροτομές από μόνες τους δεν δίνουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και απαντήσεις, αν πρώτα δεν ολοκληρωθεί ο εργαστηριακός έλεγχος. Ο εργαστηριακός έλεγχος με τη σειρά του κάνει αρκετό καιρό για να γίνει, σχεδόν δύο μήνες.

Η όλη διαδικασία έτσι δίνει την δυνατότητα για τη δημιουργία ενός φαύλου κύκλου που έχει σαν κοινό παρονομαστή την αμφισβήτηση των αιτιών θανάτου από κορωνοϊό, κάτι που ασφαλώς ευνοεί τους αρνητές.

Πίσω από όλη αυτή την διαδικασία δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν μία οργανωμένη προσπάθεια για να επισύρουν τους γιατρούς και τους νοσηλευτές στα δικαστήρια, διεκδικώντας αποζημιώσεις για ιατρικές παραλείψεις.

Προσπάθεια που γίνεται από συγκεκριμένα γραφεία δικηγόρων, αλλά και τεχνικών συμβούλων που έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους στους αρνητές, βλέποντας ότι εξαιτίας της στάσης τους για τον κορωνοϊό, μπορούν να βγάλουν χρήμα ή τουλάχιστον να το διεκδικήσουν μέσα από αποζημιώσεις.

Μακρόσυρτη η διαδικασία

Η όλη διαδικασία από τη στιγμή που αμφισβητείται ένας ιατρικός φάκελος θανάτου είναι μακρόσυρτη και περιλαμβάνει το στάδιο της νεκροψίας, του εργαστηριακού ελέγχου και της ιατροδικαστικής έκθεσης.

Μέχρι να ολοκληρωθεί ο φάκελος αναφέρεται σε προσωρινή αιτία θανάτου, κάτι που δίνει την δυνατότητα στους αρνητές και σε αυτούς που τους καθοδηγούν να στραφούν νομικά κατά των γιατρών και των νοσηλευτών, έχοντας αξιώσεις για αποζημίωση.

Σε κάθε περίπτωση το όλο θέμα έχει φέρει ιδιαίτερο προβληματισμό στους γιατρούς και στους νοσηλευτές που βλέπουν το φαινόμενο αυτό να έχει πάρει μεγάλη έκταση.