Ξέρεις ότι πρέπει να βάλεις τη γυμναστική στη ζωή σου, αλλά το πρόγραμμά σου – όπως είθισται με τα προγράμματα – δεν έχει και πολλά περιθώρια για προσθήκες.

Και βρίσκεσαι να αναρωτιέσαι: Είναι καλύτερα να ξυπνήσω μια ώρα νωρίτερα, χάνοντας πολύτιμο χρόνο από τον ύπνο μου (ή τον βραδινό μου ελεύθερο χρόνο) ή να συγκεντρώσω τις τελευταίες μου δυνάμεις και να κάνω γυμναστική το απόγευμα, μετά τη δουλειά;

Όλα ακούγονται δύσκολα – όμως τίποτα δεν είναι και τόσο. Και όλα έχουν τα πλεονεκτήματά σου.

Οι δικές σου ανάγκες και επιθυμίες θα κρίνουν τι θα πρέπει να προτιμήσεις.

Το πρωινό πουλί σηκώνει το βαράκι
Για ποιο λόγο τόσοι άνθρωποι ξυπνάνε αχάραγα για να γυμναστούν;

Πρώτα από όλα, επειδή έρευνες έχουν δείξει ότι η πρωινή γυμναστική ενδέχεται να έχει καλύτερα αποτελέσματα στον μεταβολισμό σου – δηλαδή, να σε βοηθά να χάσεις βάρος πιο γρήγορα.

Επιπλέον, όσο και να νυστάζεις, το πρωί αν μη τι άλλο δεν έχεις ακόμη μαζέψει την κούραση της ημέρας – επομένως, υπάρχουν και λιγότερες πιθανότητες να παραλείψεις την άσκηση.

Και, όπως θα έχεις διαπιστώσει αν το έχεις δοκιμάσει έστω και μια φορά, η πρωινή γυμναστική καταφέρνει να σε ξυπνήσει αυτόματα και να σου χαρίσει ενέργεια που διαρκεί για μεγάλο μέρος της ημέρας σου.

Υπάρχουν, μάλιστα, ενδείξεις ότι ίσως σε κάνει να επιλέγεις και πιο υγιεινά γεύματα πηγαίνοντας στο γραφείο.

Το καλύτερο για το τέλος (της ημέρας)
Κι αν δεν μπορείς καν να διανοηθείς το σενάριο του πρωινού προγράμματος;

Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς. Τα οφέλη της απογευματινής (ή και μεσημεριανής, αν το επιτρέπει το ωράριό σου) γυμναστικής, είναι διαφορετικά μεν, εξίσου σημαντικά δε.

Πρώτα από όλα, σύμφωνα με έρευνες, το απόγευμα η μυϊκή σου δύναμη βρίσκεται στα καλύτερά της, πράγμα που μπορεί να φέρει καλύτερες επιδόσεις (και αντίστοιχα αποτελέσματα στο σώμα σου).

Επιπλέον, φαίνεται ότι η απογευματινή άσκηση συμβάλλει περισσότερο στον έλεγχο της αρτηριακής σου πίεσης σε σχέση με την πρωινή.

Όμως ίσως το σημαντικότερο να είναι οι… ψυχοθεραπευτικές ιδιότητες της απογευματινής άσκησης.

Λίγο τρέξιμο ή ένα πρόγραμμα έντονης γυμναστικής μετά τη δουλειά είναι ικανό να διώξει από πάνω σου το άγχος της μέρας και να σου χαρίσει καλύτερο ύπνο.

Όμως προσοχή: Αν γυμναστείς αργά το βράδυ, κοντά στην ώρα που συνηθίζεις να ξαπλώνεις, ίσως διαπιστώσεις ότι η υπερένταση κρατά τα μάτια σου ανοιχτά.

Επομένως;
Το θέμα είναι να καταλάβεις τι σε βολεύει καλύτερα.

Αν βλέπεις ότι αναβάλλεις τη γυμναστική του απογεύματος «για αύριο» όλη την ώρα, ίσως ένα ξυπνητήρι να είναι η λύση στα προβλήματά σου.

Το σημαντικότερο έτσι κι αλλιώς είναι να γυμνάζεσαι σταθερά και με συνέπεια για να δεις τα αποτελέσματα που θες και να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση και την υγεία σου.

Ό,τι ώρα κι αν γυμνάζεσαι, όμως, ποτέ μην παραλείπεις το ζέσταμα!