Δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες η έβδομη κατά σειρά απόφαση ένταξης αιτήσεων χρηματοδότησης στο πλαίσιο της δράσης «Επανεκκίνηση Εστίασης», που επιδοτεί με κεφάλαιο κίνησης τις επιχειρήσεις του κλάδου για την προμήθεια πρώτων υλών.

Η δράση επιδοτεί τις επιχειρήσεις εστίασης με ποσό ίσο με το 7% του τζίρου που πραγματοποιήσαν το 2019 και με μέγιστο ποσό επιδότησης τις 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ, εφόσον είχαν τουλάχιστον 30% απώλειες τζίρου το 2020, λόγω της καραντίνας.

Εγκρίθηκε με σκοπό να λειτουργήσει ως χρηματοδοτικό εργαλείο επανεκκίνησης των επιχειρήσεων του κλάδου μετά την καραντίνα του περασμένου χειμώνα. Μάλιστα, κεντρικό ρόλο στην προώθησή της, είχε ο ΕΦΕΠΑΕ που ανέλαβε να «τρέξει» τις διαδικασίες μέσω της «Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων» στην Πάτρα.

Τον Μάρτιο έγιναν οι εξαγγελίες, οι λεπτομέρειες δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Απρίλιο και το ΦΕΚ εκδόθηκε στις αρχές Μαΐου. Ωστόσο φτάνουμε στον Οκτώβριο και τα μισά αιτήματα βρίσκονται ακόμα στο σύστημα σε αναμονή εξέτασης, ενώ πληρωμές έχουν γίνει στο 1/3 περίπου των αιτήσεων.

Επιχειρηματίες της εστίασης από την Αχαΐα που βρίσκονται ακόμα σε αναμονή επισημαίνουν στην «Π» ότι περίμεναν ταχύτερους ρυθμούς υλοποίησης από μια δράση που υποτίθεται πως έγινε για να τους βοηθήσει στο ξεκίνημα μετά την καραντίνα.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης σε μια προσπάθεια να τους καθησυχάσει, ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ότι «περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις εστίασης έχουν αποπληρωθεί, ενώ συνεχίζουμε δυναμικά και με τις τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς κάθε 3 μέρες γίνονται πληρωμές».

Να σημειωθεί πως, με την 7η απόφαση εντάχθηκαν 1.241 νέες αιτήσεις χρηματοδότησης, συνολικής δημόσιας δαπάνης 11.251.855 ευρώ. Ειδικότερα, οι 1.234 αιτήσεις αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που λαμβάνουν 10.749.714 ευρώ, ενώ 7 αιτήσεις χρηματοδότησης αφορούν μεγάλες επιχειρήσεις με δημόσια δαπάνη 502.141.

Τα συνολικά ενταγμένα έργα στη δράση ανέρχονται μέχρι σήμερα σε 17.198 και η συνολική δημόσια δαπάνη που έχει εκταμιευθεί ξεπερνά τα 166 εκατ. ευρώ, από τα 330 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευθεί από το ΕΣΠΑ.

Πηγή: Πελοπόννησος