Την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου, κλιμάκιο υγειονομικών του Κ. Υ. Κάτω Αχαΐας -αποτελούμενο από τους ιατρούς Ελένη Λάτα, Παναγιώτη Κανελλάκη και Τάσο Γιακουμή- επισκέφθηκε το Γενικό Λύκειο Κάτω Αχαΐας προκειμένου να ενημερώσει  τους μαθητές για την ωφέλεια του εμβολιασμού των νέων ηλικίας 12-17 ετών. Η δράση αυτή ξεκίνησε στα πλαίσια της πρωτοβουλίας ενημέρωσης του Κέντρου Υγείας, σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ, το Ιατρείο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Παίδων, το Δήμο Δυτικής Αχαΐας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας.

Οι μαθητές του Γενικού Λυκείου ενημερώθηκαν για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολιασμού. Στη συζήτηση που ακολούθησε λύθηκαν πολλές απορίες που προκύπτουν από την έλλειψη πληροφόρησης από την μεριά της πολιτείας και την έκταση της παραπληροφόρησης στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παρουσιάστηκαν με απλό τρόπο τα επιστημονικά δεδομένα και αναδείχθηκε η αξία της συμβολής των νέων στη δημιουργία του φραγμού στη μετάδοση της πανδημίας. Ευχάριστη έκπληξη ήταν όταν διαπιστώθηκε ότι αρκετοί μαθητές έχουν ήδη εμβολιαστεί με τα ενδεδειγμένα για την ηλικία τους εμβόλια. Η συζήτηση βέβαια, είχε να κάνει και με τα μέτρα προφύλαξης, όπως την έλλειψη συνωστισμού και αραίωση των μαθητικών τάξεων -που επιβάλλεται να αναθεωρηθεί από την Πολιτεία-, τη σωστή και επιμελή χρήση μάσκας, την καθαριότητα των χεριών και χώρων με ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας και το σωστό αερισμό αιθουσών. Ελπίζουμε να βοηθήσαμε και τους εκπαιδευτικούς εν όψει διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων της επόμενης περιόδου στα σχολεία με την επέλαση της μετάλλαξης Δ και την αυξημένη μεταδοτικότητα στους κλειστούς χώρους.

Η πρωτοβουλία αυτή θα συνεχιστεί με κλιμάκια υγειονομικών του ΚΥΚΑ, του Καραμανδάνειου και του Δήμου Δυτικής Αχαΐας σε όλα τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Δυτικής Αχαΐας και της Δημοτικής Ενότητας Βραχνεΐκων του Δήμου Πατρέων.

Να υπενθυμίσουμε ότι πέρσι, τέτοια εποχή, στα πλαίσια ανάλογης πρωτοβουλίας, ενημερώθηκαν για τα μέτρα προφύλαξης από την πανδημία, 3800 μαθητές από όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των παραπάνω περιοχών.

Η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές, αναδεικνύει την αξία ύπαρξης μιας ισχυρής δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που, πέραν των ιατρικών καθηκόντων της, παρεμβαίνει στην εκπαίδευση μαθητών και άλλων ομάδων στην πρόληψη ασθενειών και την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.