Το πρόβλημα για την ανακύκλωση και η παύση της συγκομιδής αυτού του είδους των απορριμμάτων δεν αφορά μόνο την Πάτρα, αλλά επί της ουσίας θα απασχολήσει το επόμενο διάστημα όλους τους δήμους της επικράτειας.

Αυτό είναι το νόημα της ανάλυσης που έκαναν στη σύσκεψη του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα, ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, αλλά και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Νίκος Ασπράγκαθος.

Τι έχει συμβεί; Η εταιρεία που έχει προχωρήσει σε σύμπραξη συμφωνίας με τον δήμο Πατρέων για τη συγκομιδή των απορριμμάτων που συγκεντρώνονται στους κάδους ανακύκλωσης (στους μπλε κάδους), δεν έχει λάβει το ανακυκλώσιμο τέλος από την κοινοπραξία των μεγάλων επιχειρηματικών ομιλών που παράγουν ένα σημαντικό μέρος των πλαστικών και των χάρτινων συσκευασιών τα οποία προορίζονται για ανακύκλωση.

Σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τη συγκομιδή των απορριμμάτων στους κάδους ανακύκλωσης της Πάτρας, σε σχετική της ανακοίνωση προς τον δήμο, έχει να λάβει το τέλος αυτό εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα το ποσό αυτό να συσσωρευτεί και να μην μπορεί να καλύψει τα έξοδα για τις υπηρεσίες που  προσφέρει.

Το «φέσι» αυτό από την κοινοπραξία δεν αφορά βέβαια μόνο την Πάτρα, αφού το ίδιο ισχύει και για τους άλλους δήμους της χώρας, όπου και εκεί δεν δίνεται το τέλος για την ανακύκλωση στις εταιρείες που έχουν αναλάβει να κάνουν αυτή τη δουλειά.

Στην Πάτρα απλά η συγκεκριμένη εταιρεία το γνωστοποίησε, ξεκαθαρίζοντας τη θέση της και τονίζοντας ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, σταματώντας έτσι από τις αρχές του νέου έτους τη συγκομιδή απορριμμάτων από τους μπλε κάδους.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο αρχηγός της μείζωνος αντιπολίτευσης, Γρηγόρης Αλεξόπουλος, συμφώνησε ουσιαστικά με τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη για το ζήτημα, τονίζοντας ότι το κράτος και η ΚΕΔΕ, οφείλει να παρέμβει για να σταματήσει αυτή την εξέλιξη, της παύσης της συγκομιδής των απορριμμάτων από τους μπλε κάδους αφού η κατεύθυνση του όλου θέματος θα είναι ίδια και για τους υπόλοιπους δήμους.

Σημειώνουμε ότι η ΚΕΔΕ έχει ένα σημαντικό ποσοστό στην εν λόγω κοινοπραξία, άρα έχει το μαχαίρι και το πεπόνι για να πάρει πάνω της το όλο θέμα, προχωρώντας σε παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες, πιέζοντας για να πληρωθεί το τέλος αυτό της ανακύκλωσης που έχει δημιουργήσει το ζήτημα.

Το ερωτηματικό για το 2022

Το ερωτηματικό πάντως για τον δήμο είναι τι θα γίνει αν τελικά δεν δοθεί μία κατάλληλη λύση και από το νέο έτος σταματήσει η συγκομιδή των μπλε κάδων. Ο δήμος από μόνος του δεν μπορεί να αναλάβει αυτό το έργο, δεν έχει το προσωπικό, δεν έχει τα αντίστοιχα οχήματα, ούτε την οικονομική δυνατότητα.

Μη ξεχνάμε άλλωστε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα είναι να βγει στον «αέρα» ο διαγωνισμός για τους καφέ κάδους, για ένα δηλαδή σημαντικό και αυτόνομο ρεύμα της ανακύκλωσης που αφορά τα βιολογικά απόβλητα, τα σκουπίδια δηλαδή που κατά μεγάλο ποσοστό προκύπτουν από τα καταστήματα εστίασης.

Τη διαχείριση του ρεύματος αυτού της ανακύκλωσης την έχουν αναλάβει εξ ολοκλήρου οι δήμοι χωρίς την ανάμειξη ιδιώτη, όπως έγινε στην περίπτωση των μπλε κάδων. Κατά συνέπεια θα ήταν αδύνατο για τον δήμο να πάρει στις πλάτες του και αυτό το βάρος…