Την ανάγκη να συνεχίσουν τα σχολεία την δια ζώσης εκπαίδευση και να μην χρειαστεί να κλείσουν έχουν επισημάνει από το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς οι καθηγητές της ΕΛΜΕ, τονίζοντας ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί μηχανισμοί του υπουργείου θα πρέπει να λειτουργήσουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν τα κενά που έχει αφήσει η δίχρονη σχεδόν εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση στους μαθητές εξαιτίας της πανδημίας είναι μεγάλη και ήδη έχουν ξεκινήσει να φαίνονται, με τους καθηγητές να χρειάζεται να κάνουν μία ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια, έτσι ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά να τα καλύψουν.

«Είναι ανάγκη τα σχολεία να μην κλείσουν αυτή τη χρονιά και να συνεχίσουν την δια ζώσης εκπαίδευση» τονίζει από την πλευρά του ο γραμματέας της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας, Φώτης Βασιλακόπουλος.

«Πάση θυσία θα πρέπει να συνεχιστεί το μάθημα στις τάξεις αφού η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση αποδείχτηκε προβληματική και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα οφέλη που έχει στον μαθητή η δια ζώσης».

Όμως από την άλλη αυτό που προβληματίζει τους καθηγητές είναι ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση και το υπουργείο δεν έχει κάνει κάτι για να βελτιώσει τα μέτρα προστασίας κα την ασφάλεια των σχολικών κοινοτήτων από τον ιό.

«Τα μέτρα προστασίας είναι ίδια με την περασμένη χρονιά. Δεν έχει γίνει κάτι για την τήρηση των αποστάσεων, με την ανεύρεση νεών αιθουσών και τη μείωση των μαθητών σε κάθε τμήμα.

Τα self test μας έχουν δείξει ότι υπάρχουν ήδη ορισμένα κρούσματα, κυρίως στους μαθητές, όμως δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τα αποτελέσματα.

Το σημαντικό όμως είναι ότι το υπουργείο και η κυβέρνηση δεν έκανε κάτι για τη βελτίωση των συνθηκών και των μέτρων προστασίας. Θα έλεγα ότι προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από τα εμβόλια.

Δεν είναι όμως τα εμβόλια τα μόνα που μετράνε. Σημασία έχουν και τα μέτρα. Ελπίζουμε να μην έχουμε προβλήματα διασποράς στη συνέχεια της σχολικής χρονιάς γιατί επαναλαμβάνω ότι φέτος πάση θυσία θα πρέπει να συνεχιστεί η δια ζώσης εκπαίδευση και να μην κλείσουν τα σχολεία».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων στους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι αρκετά μεγάλο και ξεπερνάει το 80%, αγγίζοντας το 85%.

Χωρίς όμως ουσιαστικά μέτρα προστασίας, πέρα από τις μάσκες και ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών να μην έχει εμβολιαστεί ακόμα, ενδεχομένως να υπάρξει πρόβλημα. Κάτι που φυσικά κανείς από τις σχολικές κοινότητες (καθηγητές, γονείς και μαθητές) δεν θέλει.