«Κύμα» καταλήψεων έρχεται στα γυμνάσια και στα λύκεια της Πάτρας, αλλά και της Αχαΐας, μέσα στο επόμενο διάστημα, με τους μαθητές να έχουν προχωρήσει σε σχετικές ειδοποιήσεις στα social media και να ετοιμάζουν κινητοποιήσεις.  

Οι κινητοποιήσεις αυτές, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα έχουν τον χαρακτήρα διαμαρτυρίας για τα μέτρα προστασίας στα σχολεία, μέτρα που ουσιαστικά δεν έχουν αλλάξει σε κάτι σε σύγκριση με πέρυσι όταν και έκλεισαν μετά από την διασπορά που επεκτάθηκε στην ανοικτή κοινότητα.

Σύμφωνα με τη λογική των κινητοποιήσεων που είναι να γίνουν, το επίσημο κράτος δεν έχει κάνει κάτι για την τήρηση του βασικού μέτρου των αποστάσεων, βρίσκοντας νέες αίθουσες, μειώνοντας τους μαθητές στην κάθε τάξη και προχωρώντας σε προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Ωστόσο, οι κινητοποιήσεις αυτές δεν θα είναι αυτόνομες και ανεξάρτητες αλλά θα γίνουν σε συνάρτηση με τις αντίστοιχες που θα προκύψουν σε όλη την Ελλάδα.

Για τον σκοπό αυτό το μαθητικό κίνημα βρίσκεται σε συνεννόηση με αντίστοιχα κινήματα της χώρας και η Πάτρα αναμένεται να είναι στις πόλεις που θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις καταλήψεις.

Ήδη, κατά την διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, υπήρχαν τουλάχιστον δέκα με δώδεκα σχολεία σε όλη την Αχαΐα (λύκεια κυρίως) που τις περισσότερες μέρες ήταν σε κατάληψη, παρά έκαναν μάθημα.

Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν και από το πώς θα εξελιχθεί το θέμα της ενδοσχολικής διασποράς και των κρουσμάτων, κάτι που θα φανεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του νέου μήνα.

Σε κάθε περίπτωση οι μαθητές της Πάτρας και της Αχαΐας βρίσκονται σε επιφυλακή και σε αρκετά από τα γυμνάσια και λύκεια της περιοχής οι καταλήψεις θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου.

Από την άλλη βέβαια η εντολή του υπουργείου Παιδείας προς τις αρμόδιες διευθύνσεις είναι να μην αφήνουν περιθώρια για καταλήψεις και να ενεργούν με τέτοιο τρόπο για την άμεση παύση τους, ζητώντας τους να δίνουν και μία τέτοια κατεύθυνση στις διευθύνσεις των σχολείων.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν αποκλείεται εκτός των καταλήψεων που ετοιμάζονται οι μαθητές να προχωρήσουν μέσα στον επόμενο μήνα σε ένα μεγάλη μαθητικό συλλαλητήριο στην πλατεία Γεωργίου, με αντίστοιχες κινητοποιήσεις να γίνονται και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.