Μειώνεται συνεχώς η διασπορά στην Πάτρα και στην Αχαΐα, με την τάση του κορωνοϊού να είναι πτωτική καθ΄όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου και ο ιός να είναι σε ύφεση. Τα μηνύματα που έρχονται για το θέμα της διασποράς και της υγειονομικής πορείας στην περιοχή είναι θετικά από κάθε πλευρά.

Τα κρούσματα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, μειώνονται από μέρα σε μέρα. Τα αστικά λύματα παρουσίασαν την περασμένη εβδομάδα μια πτώση στο ιικό τους φορτίο, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων μέσα από τα rapid test που γίνονται είναι μειωμένος αισθητά σε σύγκριση με τις αρχές του μήνα.

Όλα δείχνουν ότι ο ιός θα έχει μία πτωτική πορεία και το φετινό φθινόπωρο θα διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από το περσινό, τότε που με την έξαρση των κρουσμάτων οδηγηθήκαμε τελικά στο lockdown που κράτησε αρκετούς μήνες.

Ο φόβος των ειδικών επιστημόνων που βγαίνουν στις τηλεοράσεις και μιλούν για χιλιάδες κρούσματα στα μέσα του φθινοπώρου μέχρι ώρας δεν επιβεβαιώνεται. Όπως δεν επιβεβαιώθηκε και η ανησυχία που υπήρχε για τον Σεπτέμβριο.

Τα αποτελέσματα των δειγμάτων που έρχονται μέσα από τα self test στα σχολεία, δείχνουν ότι η διασπορά που υπάρχει είναι μικρή, τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής στοιχεία και δύσκολα θα οδηγηθούμε σε ένα νέο κλείσιμο των σχολείων.

Χωρίς όμως να μπορούμε να αποκλείσουμε και ένα τέτοιο ενδεχόμενο αφού ο ιός μας έχει δείξει ότι έχει την δυνατότητα για να ανατρέψει την κάθε πρόβλεψη.

Όμως όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι έχουμε ξεμπερδέψει ασφαλώς με τον κορωνοϊό. Σημαίνει ότι πλέον έχουμε μάθει να ζούμε με τον ιό και ότι αυτός ανεξάρτητα από τις όποιες μεταλλάξεις του, σιγά – σιγά βαδίζει στο να κάνει τον κύκλο του. Τα εμβόλια τον έχουν εξασθενήσει. 

Αρκεί βέβαια να μην του δώσουμε δικαιώματα, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξήσουμε τους εμβολιαστικούς μας ρυθμούς και φυσικά να συνεχίζουμε να παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, φορώντας τη μάσκα μας, αποφεύγοντας τους συνωστισμούς και δείχνοντας την ανάλογη προσοχή.

Μαζί με τους ειδικούς που βγαίνουν στις τηλεοράσεις και αναφέρονται σε κρούσματα στα σχολεία και σε θανάτους στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, στην κατεύθυνση της πίεσης που ίσως θα πρέπει να ασκηθεί για ευνόητους λόγους στη κοινή γνώμη, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και πιο ψύχραιμες φωνές που υποστηρίζουν ότι αν όλα πάνε καλά, Απρίλιο με Μάϊο θα έχουμε ξεμπερδέψει, με την έννοια ο ιός θα είναι πιο ελαφρύς και ίσως να έχουμε βγάλει τις μάσκες.  

Η πανδημία, έτσι θα έχει μετατραπεί σε μία επιδημία που θα αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους, που μέχρι τότε θα έχουν μείνει ακόμα πιο λίγοι. Μακάρι…