Στη Βόρεια Ελλάδα είναι στραμμένη η προσοχή τόσο των ειδικών όσο και της κυβέρνησης λόγω της πορείας της επιδημίας του κορωνοϊού.

Στην κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τονίζοντας πως δεν τίθεται θέμα lockdown. «Πράγματι η επιδημιολογική κατάσταση εκεί δεν είναι όπως στην υπόλοιπη χώρα. Εχουμε 9% αύξηση στις ΜΕΘ, συγκριτικά με τις προηγούμενες εβδομάδες», σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Μάλιστα, ανέφερε πως «σε κάποιες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα -αυτό είναι το πιο ανησυχητικό- τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλότερα από τον μέσο όρο στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ενώ στον ενήλικο πληθυσμό είμαστε στο 70%, υπάρχουν περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα που είμαστε κάτω του 60%».

Πάνω από το 1% ο δείκτης θετικότητας σε περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα

Αυτό που ανέφερε είναι ότι «πρέπει να γίνει μια πιο πειστική -από τις τοπικές Αρχές- κατεύθυνση για εμβολιασμό ώστε ο κόσμος να είναι οχυρωμένος, να μην έχουμε τις νοσηλείες και παράλληλα να τηρούνται τα μέτρα. Ομως, δεν υπάρχει κανένα θέμα lockdown».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ανέφερε, για τη Βόρεια Ελλάδα πως ο δείκτης θετικότητας σε κάποιες περιοχές είναι πάνω από το 1. «Στην Πιερία είναι 1,13% ο δείκτης θετικότητας, στην Ημαθία είναι 1,15%, στην Πέλλα 1,09%, στην Καστοριά 1,14%, στην Ξάνθη 1,30%, στη Δράμα 1,22%, στη Θεσσαλονίκη 1,10%. Δηλαδή μιλάμε για μια περιοχή με σχεδόν 1,7 εκατ. κατοίκους», τόνισε.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Τζάνακη, «ο πληθυσμός θα πρέπει να τρέξει να εμβολιαστεί, ιδιαίτερα οι άνω των 60 ετών, προλαβαίνει ακόμα και τώρα καθώς αυτό θα κρατήσει δύο με τρεις εβδομάδες. Αρα πρώτα ο εμβολιασμός, δεύτερον τα ατομικά μέτρα προστασίας και τρίτον η αποφυγή των κοινωνικών επαφών», επισημαίνοντας πως «επειδή τα προηγούμενα κύματα χτύπησαν πάρα πολύ τη Βόρεια Ελλάδα, υπάρχει ένα τείχος φυσικής ανοσίας γύρω στο 20% με 25%. Θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά».