Το μέλλον της χωρίς την Άνγκελα Μέρκελ σχειδιάζει η Γερμανία, με τις σημερινές εκλογές να σηματοδοτούν την αποχώρησή της από την καγκελαρία μετά από 16 χρόνια.

Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 60 εκατ. πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν το 20ο Bundestag, έχοντας να επιλέξουν μεταξύ 53 κομμάτων. Εξ αυτών μόλις 7 αναμένεται να λάβουν το ποσοστό του 5% που απαιτείται για την εκλογή βουλευτών.

Μετά τις 18:00 θα ανακοινωθούν τα προσωρινά αποτελέσματα των εκλογών, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Θα υπολογιστούν με βάση τα δεδομένα των προσωρινών exit polls. Η καταμέτρηση των ψήφων θα συνεχιστεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Τα δημοσκοπικά δεδομένα

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς διατηρούν ένα μικρό προβάδισμα, που ολοένα και ψαλιδίζεται, έναντι των δύο αδελφών κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης.

H τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Allensbach που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή έδωσε ένα ισχνό προβάδισμα μιας ποσοστιαίας μονάδας στο SPD του Σολτς (26%) έναντι της κεντροδεξιάς (25%), ενώ και σε άλλες σφυγμομετρήσεις η ψαλίδα ήταν πολύ μικρή και μέσα στα όρια του στατιστικού λάθους.

Ακόμη κι αν επιβεβαιωθούν σήμερα στις κάλπες οι δημοσκοπήσεις, τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας θα αποτελούν σκιά της εκλογικής δύναμης που αντιπροσώπευαν στην ακμή τους τη δεκαετία του 1970, όταν μοιράζονταν περίπου το 90% των ψήφων. Το αποτέλεσμα απόψε αναμένεται να σηματοδοτήσει την ευρύτερη κατανομή μεταξύ κομμάτων των εδρών της Μπούντεσταγκ από οποιαδήποτε άλλη εκλογική αναμέτρηση στη σύγχρονη ιστορία της Γερμανίας και το SPD ή η Χριστιανική Ένωση των CDU/CSU θα χρειαστεί, όπως όλα δείχνουν τη στήριξη άλλων δύο κομμάτων για να εξασφαλίσουν κυβερνητική πλειοψηφία, αφού θεωρείται απίθανο το σενάριο ενός νέου μεγάλου συνασπισμού, που κυβέρνησε τη Γερμανία την τελευταία οκταετία.

Η μεγάλη μάχη Λάσετ και Σολτς

Άρμιν Λάσετ και Όλαφ Σολτς θα διεκδικήσουν μέχρι τέλους την καγκελαρία.

Ο επικεφαλής και υποψήφιος καγκελάριος της CDU έκανε την τελευταία του προεκλογική εμφάνιση με την Μέρκελ στο πλευρό του στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Άαχεν.

Η απερχόμενη «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας τόνισε ότι το διακύβευμα των σημερινών εκλογών είναι η διατήρηση της «σταθερότητας» και η διασφάλιση ότι «η νεολαία θα έχει μέλλον και θα μπορούμε να ζούμε με ευημερία», στόχοι τους οποίους, όπως τόνισε, ο Λάσετ έδειξε στη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας ότι μπορεί να κυνηγήσει με «καρδιά και πάθος».

Ο Σοσιαλδημοκράτης επέλεξε την εκλογική του περιφέρεια στο Πότστνταμ για το φινάλε της προεκλογικής του καμπάνιας. Στην ομιλία του επέμεινε στο βασικό του σύνθημα της αύξησης του κατώτατου ωρομισθίου στα 12 ευρώ την πρώτη χρονιά της θητείας της νέας κυβέρνησης.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις ανησυχίες πολλών ψηφοφόρων για την κλιματική αλλαγή, το έτερο θέμα που κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία.

Παρατεταμένες διαπραγματεύσεις

Ο σχηματισμός της επόμενης κυβερνητικής συμμαχίας μπορεί να διαρκέσει από εβδομάδες έως και μήνες, καθώς η Γερμανία αναμένεται να διερευνήσει με την ησυχία της τις ασυνήθιστες δυναμικές ενός μεταβαλλόμενου πολιτικού τοπίου.

Η νέα Βουλή θα πρέπει να συνεδριάσει εντός ενός μηνός από τις εκλογές (26 Οκτωβρίου το αργότερο), αλλά δεν υπάρχει χρονικό όριο για τη συγκρότηση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Μετά την αναμέτρηση του 2017 χρειάστηκαν πέντε μήνες για να αποκτήσει τη νέα της κυβέρνηση η Γερμανία και δεν αποκλείεται η Άνγκελα Μέρκελ να βρίσκεται ακόμη στο πόστο της στην καγκελαρία μέχρι τα Χριστούγεννα.