Αλήθεια τι θα γίνει με το Πατρινό Καρναβάλι του 2022;

Το έχετε σκεφτεί; Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους που προέρχονται από τον Καρναβαλικό Οργανισμό και τους διοργανωτές της όλης εκδήλωσης, το θέμα απασχολεί εδώ και αρκετό καιρό τους αρμοδίους, αλλά και τους καρναβαλιστές που ψάχνουν να βρουν τη λύση στον γρίφο.

Γιατί γρίφος είναι. Αν το 2020 με την εμφάνιση της πανδημίας απαγορεύτηκαν όλες οι εκδηλώσεις του δήμου, ενώ το 2021 το καρναβάλι έγιναν μόνο διαδικτυακά δράσεις και χωρίς παρελάσεις, το 2022 τι πρόκειται να γίνει;

Λέτε να υπάρξουν παρελάσεις μόνο για εμβολιασμένους; Είναι μία σκέψη και αυτή, αν και στην πράξη μοιάζει κάπως αδύνατη να υλοποιηθεί. Μαζί με την μαυροδάφνη ο κάθε μασκαρεμένος καρναβαλιστής ή το κάθε γκρουπ να έχει το δικό του πιστοποιητικό εμβολιασμού. Είναι κάπως δύσκολο.

Και δεν είναι μόνο αυτή η δυσκολία του όλου εγχειρήματος, υπάρχουν πολλές αφού το καρναβάλι είναι μία τόσο μαζική διοργάνωση που ούτε το εμβόλιο δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη μη διασπορά. Οπότε το καρναβάλι της Πάτρας μάλλον θα ανατρέψει την τάση της εποχής που θέλει η κάθε δράση να γίνεται μόνο με εμβολιασμένους.

Τι μπορεί να γίνει; Κανείς ακόμα δεν είναι σε θέση να ξέρει. Εμείς θα σας πούμε την κατεύθυνση του όλου πράγματος: Από τη στιγμή που οι εμβολιασμοί θα έχουν ανέβει και θα υπάρχει μείωση της διασποράς και των νοσηλειών, το λογικό είναι να δοθεί το "πράσινο" φως για ορισμένες συγκεντρώσεις – εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού.

Προσοχή: Όχι απαραίτητα για παρελάσεις. Όμως μαζικές συγκεντρώσεις είδαμε και θα δούμε να γίνονται και στην περιοχή μας σαν και αυτή για παράδειγμα του Pick ή του Run Greece.

Από την άλλη βέβαια, το καρναβάλι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν έχει καμία σχέση με καμία άλλη μορφή μαζικής εκδήλωσης ή συγκέντρωσης που γνωρίζουμε.

Δεν μιλάμε μόνο για τις παρελάσεις, σκεφτείτε την επισκεψιμότητα και την προσέλευση που έχει αυτές τις μέρες η Πάτρα. Είναι δύσκολο να πουν στην επιτροπή ακόμα και να γίνουν παρελάσεις «παιδιά κατεβείτε ελεύθερα από την Αθήνα στην Πάτρα».


Οπότε; Από τη μία το καρναβάλι της Πάτρας θα πρέπει να το ξεχάσουμε, τουλάχιστον με την μορφή που το ξέραμε πριν από την πανδημία και για το 2022.

Από την άλλη είναι σίγουρο ότι αυτή τη φορά θα γίνουν κάποιες μαζικές συγκεντρώσεις, εφόσον βέβαια η υγειονομική πορεία της χώρας, αλλά και της περιοχής, πάει καλά.

Το μεγάλο ερώτημα της όλης υπόθεσης είναι αν θα γίνουν παρελάσεις. Αυτό χρήζει απάντησης που αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να δοθεί. Ωστόσο, μέσα στον επόμενο μήνα θα γίνουν προσεγγίσεις για να μάθουμε τις προθέσεις των κυβερνώντων και της επιτροπής.

Η κατεύθυνση δύσκολα όμως θα αλλάξει. Και φυσικά σημαντικό ρόλο θα παίξει (εκτός από την πορεία του κορωνοϊού) και η πορεία των εμβολιασμών στην περιοχή μας.

Αν για παράδειγμα μέχρι τις 6 Μαρτίου που λήγει φέτος το Πατρινό Καρναβάλι έχουμε φτάσει να καλύψουμε το 80% του πληθυσμού πιάνοντας την ανοσία, δύσκολα θα μας κόψουν τις παρελάσεις. Όμως μέχρι ώρας δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στον Δήμο και στον Καρναβαλικό Οργανισμό συνεχίζουν κανονικά την προετοιμασία τους για το Πατρινό Καρναβάλι 2022. Λέτε αυτό κάτι να σημαίνει;