Ο οδικός τουρισμός και τα tours με ιδιωτικά τουριστικά βαν που έχουν το δικό τους ξεναγό – οδηγό, θα ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μια μορφή του τουρισμού που θα είχε μία ανοδική τάση, ακόμα και κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Οι λόγοι είναι προφανείς. Ένας ξένος τουρίστας θα προτιμήσει να μισθώσει ένα αμάξι με έναν οδηγό που να γνωρίζει καλά τα μέρη και πού θα πρέπει να τον πάει για να περάσει όμορφα και καλά. Του εξασφαλίζει μια παραπάνω προστασία και ασφάλεια, απέναντι στον κορωνοϊό.

Όμως για να μπορέσει να έχει μία ανοδική τάση αυτή η μορφή του οδικού τουρισμού που σκέφτηκαν ως εναλλακτική λύση αρκετοί από τους επαγγελματίες του χώρου, θα πρέπει να υπάρχουν και ξένοι τουρίστες.

Και από ξένους τουρίστες υπήρχε ένα θέμα και αυτή την χρονιά, όχι τόσο αριθμητικά αφού ο κόσμος ήρθε σε αρκετά μέρη της χώρας, όσο από πλευράς οικονομικής δυναμικής, αλλά και γενικότερα ψυχολογίας. 

Ο Χρήστος Νικολακόπουλος είναι ο γνωστός για το σλόγκαν του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, «if you want to see Greece, find Chris».

Πριν από την πανδημία είχε κατορθώσει και είχε γνωρίσει μέσα σε ελάχιστα χρόνια μέσα από την ιδέα που είχε μία σημαντική δραστηριότητα στον οδικό τουρισμό παίρνοντας επισκέπτες από πολλά μέρη του κόσμου και ξεναγώντας τους σε αξιοθέατα και σε σημεία αναφοράς όλη της Ελλάδας.

Από την ηπειρωτική Ελλάδα έως και στα νησιά. Η πανδημία και το καλοκαίρι του 2020 τον βρήκε σε μία περίοδο που είχε κάνει ορισμένες επενδύσεις πάνω στην εξέλιξη του αντικειμένου του. Όμως το 2020 ήταν "πάτος" για τον τουρισμό. Το 2021 τα πράγματα ήταν λίγο καλύτερα.

«Δουλέψαμε κυρίως τον Αύγουστο και στις αρχές Σεπτεμβρίου. Το προηγούμενο διάστημα η ζήτηση ήταν ελάχιστη, δεν υπήρχαν ξένοι τουρίστες» μας λέει. «Όμως θα πρέπει να ξέρετε ότι ο κόσμος που ήρθε φέτος στην Ελλάδα ήταν κυρίως άνθρωποι μεσαίων και νεαρών ηλικιών.

Οι μεγάλες ηλικίες που συνήθως έχουν και τις μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες απέφυγαν να ταξιδέψουν όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά και γενικότερα»


Ο Χρήστος Νικολακόπουλος λόγω της δουλειάς του μιλάει με αρκετό κόσμο από το εξωτερικό και από διάφορες χώρες. «Τα πράγματα πλέον δεν διαφέρουν εκεί σε τόσο μεγάλο βαθμό από την κατάσταση στην χώρα μας. Έχουν χειροτερέψει δηλαδή και στο εξωτερικό.

Υπάρχει φόβος από τον κόσμο για τον κορωνοϊό, αλλά και ανησυχία για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση. Η ψυχολογία του για να έρθει να κάνει διακοπές και να περάσει καλά στην Ελλάδα, δεν έχει καμία σχέση με αυτή που είχε τα χρόνια πριν από την πανδημία. Και νομίζω ότι είναι λογικό.

Ο κόσμος έχει αλλάξει από αυτό το κακό που μας βρήκε και αυτό δεν θα μπορούσε παρά να επηρεάσει περισσότερο από κάθε τι άλλο, τον τουρισμό και τα ταξίδια. Μακάρι από την νέα χρονιά να αλλάξει αυτή η κατάσταση».


Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο και με βάση τις ξεναγήσεις που έκανε, τα νησιά της Δυτικής Ελλάδος, δούλεψαν αρκετά και φέτος. «Η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, αλλά και τα νησιά του Ιονίου, είχαν αρκετούς ξένους τουρίστες και κόσμο.

Δούλεψαν εκεί, έστω και αν η σεζόν ήταν μικρή. Στη Δυτική Ελλάδα το ενδιαφέρον ήταν σαφώς πιο μικρό, ενώ λίγο καλύτερα κινήθηκαν τα πράγματα για τη Νότια Πελοπόννησο».