Κοντά στο 40% είναι η πτώση στα μίνι μάρκετ της Πάτρας σε σύγκριση με την εποχή πριν από την πανδημία, ενώ στο ίδιο επίπεδο περίπου βρίσκεται η μείωση και στις αποθήκες χαρτικών και ειδών υγιεινής.
Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου των μίνι μάρκετ η ανάκαμψη που ήλπιζαν να φέρει στην αγορά το τέλος του lockdown που για το δικό τους επάγγελμα εμπεριείχε ένα περιορισμένο ωράριο λειτουργίας, δεν ήρθε.
Αντίθετα, αυτό το ποσοστό που χάθηκε από τον τζίρο των μαγαζιών της κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όχι μόνο δεν καλύπτεται, αλλά πλέον έχει αποκτήσει έναν μόνιμο χαρακτήρα και έχει πλέον παγιωθεί στα έσοδα του μήνα της επιχείρησης τους.
Όπως τονίζει ο ιδιοκτήτης ψιλικατζίδικου μίνι μάρκετ Σπύρος Αθανασόπουλος, η κίνηση στα μαγαζιά τους εξακολουθεί να είναι περιορισμένη σε σύγκριση με πριν. «Υπάρχει σοβαρό θέμα, όχι μόνο για μας, αλλά για όλο τον κλάδο του εμπορίου τροφίμων. Ακόμα και στα μεγάλα σούπερ μάρκετ αν πας και ρωτήσεις θα σου πουν ότι η κίνηση και η ζήτηση σε πολλά είδη έχει μειωθεί.
Το πρόβλημα για μας όμως που έχουμε μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ακόμα μεγαλύτερο. Υπάρχουν δεκάδες υποχρεώσεις που έχουμε μπροστά μας για να πληρώσουμε και στις οποίες δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε με την φορολογία και την ακρίβεια που υπάρχει, αλλά κυρίως εξαιτίας της πτώσης της κίνησης.
Το χειρότερο από όλα για μας που λόγω της φύσης του επαγγέλματος μας αναγκαζόμαστε και καθόμαστε δεκάδες ώρες μέσα στο μαγαζί μας σε καθημερινή βάση, χωρίς ρεπό, αργίες και Σαββατοκύριακα, είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα κάποια προοπτική».
Έχουν κλείσει ήδη αρκετά
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Γιάννης Κουτσαντώνης που έχει μία αποθήκη με χαρτικά και είδη υγιεινής σε συνοικία της Πάτρας. «Είναι δύσκολα τα πράγματα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό.
Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο, δεν υπάρχει ζήτηση και ο κόσμος έχει στραφεί κυρίως στα σούπερ μάρκετ. Όμως το κυριότερο από όλα είναι ότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα και αυτά που έχει διστάζει να τα καταναλώσει σε αγορές ακόμα και ειδών πρώτης ανάγκης».
Πάντως, η κατάσταση για πολλά καταστήματα της γειτονιάς αυτού του είδους φαίνεται να είναι μη αναστρέψιμη. «Περιμέναμε τους φοιτητές στο διάστημα της καραντίνας για να γυρίσουν πίσω. Οι φοιτητές επέστρεψαν. Που είναι όμως; Εμείς τουλάχιστον δεν τους βλέπουμε στα μαγαζιά μας» τονίζει από την πλευρά του ο κ. Αθανασόπουλος.
Από την άλλη, σύμφωνα με τον κ. Κουτσαντώνη αρκετές αποθήκες, αλλά και μίνι μάρκετ έχουν κλείσει και δεν έχουν αντέξει την όλη κατάσταση. «Είναι που το ακίνητο αυτό είναι δικό μου και δεν πληρώνω ενοίκιο. Διαφορετικά δεν υπήρχε περίπτωση να είχα μείνει και εγώ ανοικτός. Αυτό που με κρατάει είναι ότι περιμένω να συμπληρώσω ορισμένα ένσημα για να βγω στη σύνταξη».