Χωρίς πανεπιστημιακή αστυνομία, σύμφωνα με όλα όσα δείχνουν, ξεκινάει η ακαδημαϊκή χρονιά για τα Πανεπιστήμια, αλλά και για το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η κυβέρνηση, μη έχοντας ανακοινώσει κάτι για τις περιβόητες ομάδες προστασίας στους χώρους των πανεπιστημίων, φαίνεται να έχει την πρόθεση να αναβάλει την εφαρμογή του μέτρου για την επόμενη χρονιά.

Την ίδια πληροφόρηση έχουν και κύκλοι του Πανεπιστημίου Πατρών που όπως λένε δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση για το όλο θέμα, ενώ ήταν να ξεκινήσει η υλοποίηση του, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό από την νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Μάλιστα, στα μέσα του καλοκαιριού είχαν γίνει και προσλήψεις των μελών που θα συνέθεταν αυτό το ειδικό σώμα προστασίας για τα πανεπιστήμια της επικράτειας, ενώ το Πανεπιστήμιο Πατρών ήταν μέσα στα πρώτα ακαδημαϊκά ιδρύματα που θα εφαρμοζόταν αυτό το μέτρο. 

Η αναβολή αυτή που προφανώς και σχετίζεται με τις αλλαγές προσώπων που έγιναν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και με την αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης πάνω σε τέτοια ζητήματα, σίγουρα έχει χαροποιήσει το σύνολο της φοιτητικής κοινότητας των πανεπιστημίων που από την αρχή είχε διαφωνήσει με το όλο μέτρο.

Μάλιστα, για ένα διάστημα είχε ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων από συλλόγους φοιτητών, εργαζόμενων και ακαδημαϊκού προσωπικού κατά της εισχώρησης της αστυνομίας στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Από την πλευρά της η Σύγκλητος και η Πρυτανεία του Πανεπιστήμιου είχαν πάρει θέσει κατά της εισόδου της αστυνομίας στους χώρους των πανεπιστημίων και είχαν προτείνει την ίδρυση ενός νέου σώματος που να βρίσκεται υπό την εποπτεία των οργάνων των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και να λειτουργεί κατά τα πρότυπα του εξωτερικού.

Να φοράει ειδικές στολές, άσχετες από αυτές του αστυνομικού σώματος, να έχει περάσει από ανάλογη εκπαίδευση, τα μέλη του να είναι σε νεαρή ηλικία και να μην έχουν πάνω τους ούτε όπλο, ούτε χειροπέδες.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Συγκλήτου και της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών η παρουσία αστυνομικών εντός του Πανεπιστημίου, σε όποια ομάδα και αν ανήκαν και σε οποιαδήποτε μορφή, θα έφερνε περισσότερα προβλήματα, παρά θα έλυνε.

Τι θα γίνει με τη φύλαξη

Πάντως, με την αναβολή της λειτουργίας της ομάδας προστασίας ή της πανεπιστημιακής αστυνομίας για την φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της φύλαξης των χώρων και της περιουσίας του Πανεπιστημίου, καθώς στο παρελθόν είχαν συμβεί αρκετές κλοπές και παραβατικές πράξεις.

Πλέον η κατάσταση έχει βελτιωθεί μέσα από συγκεκριμένες παρεμβάσεις των αρμόδιων οργάνων του Πανεπιστημίου, αλλά εφόσον οι χώροι παραμένουν αφύλακτοι θα υπάρχει ζήτημα, κοντά στους χώρους του ακαδημαϊκού ιδρύματος βρίσκεται και ο καταυλισμός των Ρομά του Χαράδρου.

Μια πρόσκαιρη λύση πάνω στο όλο θέμα θα βρεθεί μέσα από την μείωση των εισόδων – εξόδων του Πανεπιστημίου και της Πανεπιστημιούπολης, κάτι που θα βελτιώσει τον έλεγχο μειώνοντας την διέλευση οχημάτων και πολιτών σε όσους δεν έχουν κανένα λόγο παρουσίας στο Πανεπιστήμιο.